hirdetés

Az anyatej újabb lehetséges védő hatása

Csökkenti az utódok az 1-es típusú diabéteszes megbetegedésének esélyét, ha az anyatejjel már az élet korai szakaszában elegendő ómega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak jutnak a csecsemő szervezetébe.

hirdetés

Az 1-es típusú cukorbetegség több mint 20 millió személyt érint szerte a világon. A kórkép jelenlegi ismereteink szerint autoimmun megbetegedés. Korábban „juvenilis kezdetű” cukorbetegségnek is nevezték, mivel meglétére általában a beteg tinédzser korának közepe táján derül fény. A statisztikák szerint az 1-es típusú cukorbetegek száma 2001 és 2009 között valóban a 15−19 éves korosztályban emelkedett a legszembetűnőbb mértékben.

Egy, a Diabetologia című lapban közzétett új vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy tehetünk valamit az 1-es típusú diabétesz prevenciójáért. Dr. Sari Niinistö, a finn Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet munkatársaival együtt azt vizsgálta, hogy az anyai ómega-3 többszörösen telítetlen zsírsav-bevitel segíthet-e az anyatejjel táplált utódokban a betegség megelőzésében. Ezek a „jó” zsírsavakként számon tartott ómega-3-zsírsavak a halakban és a halolajban találhatók meg leginkább, de kisebb mennyiségben tartalmazzák a diófélék, a zöld leveles zöldségek és más növényi olajok is.

Dr. Niinistö munkacsoportja a Finnish Type 1 Diabetes Prediction and Prevention Study adatait elemezve arra kerestek választ, hogy csecsemőkorban a szérum magas ómega-3-zsírsav tartalma összefüggésben áll-e gyermekkori autoimmunitás megjelenésével, olyan esetekben, amikor egyébként is magas az 1-es típusú diabétesz előfordulásának kockázata.

Azon 3 és 24 hónapos kor közötti csecsemők (n= 7782) adatait elemezték, akiknél genetikai kockázat/hajlam igazolódott 1-es típusú cukorbetegség előfordulására. Nyomon követték a szigetsejtekkel szemben termelődő autoantitestek szintjét, és rendszeres vérvételre került sor, továbbá kérdőíves módszerrel és táplálási napló alapján követték nyomon az anyatejes/tápszeres táplálás menetét is.

A vizsgált csoportból 240 csecsemőnél, valamint 480 kontrollszemélynél jelentek meg autoimmunitásra utaló jelek. A szerzők 3 és 6 hónapos korban vett vérmintákból határozták meg a szérumban a zsírsavak szintjét, emellett figyelemmel kísérték az inzulin és glutaminsav-dekarboxiláz autoantitestek szintjét is.

Az eredmények azt mutatták, hogy kisebb volt az inzulin autoimmunitás kockázata azoknál, akiknek szérumában magasabb volt az ómega-3-zsírsavak koncentrációja. Ezen belül úgy tűnik, hogy a dokozahexaénsavnak és a dokozapentaénsavnak van a legjelentősebb szerepe a rizikó csökkentése szempontjából. Fokozza ugyanakkor az autoimmunitás kockázatát, ha magas az alfa-linolénsav/dokozahexaénsav arány, illetve a magas ómega-6/ómega-3-zsírsav arány.

Ezen túlmenően a szerzők korrelációt észleltek a zsírsavak és a tejtáplálás típusa között is: az anyatejes csecsemők szérumában magasabb volt a zsírsavak (pl. palmitinsav, dokozapentaénsav, dokozahexaénsav) koncentrációja, ami az autoimmunitás csökkent rizikójával párosult – szemben a tehéntej alapú tápszerekkel táplált csecsemőkkel. A jelentősebb tápszerbevitel ugyanakkor fokozta az autoimmunitás kockázatát.

"Az anyatej telítetlen zsírsavai protektív hatást fejtenek ki különösen a korai autoimmunitásra. Az élet első hónapjaiban, az immunrendszer érésének és programozódásának időszakában kritikus jelentőségük van a hosszú láncú ómega-3-zsírsavaknak” - hangsúlyozzák a szerzők, akik arra is felhívják a figyelmet,  hogy vizsgálatuk pusztán obszervációs jellegű, ezért megbízható ok-okozati következtetések nem vonhatók le belőle.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.