hirdetés

Az atherosclerosis diagnózisa: lehet-e korábban, pontosabban, egyszerűbben?

Az atherosclerosis folyamatán sokáig valóban az artériák meszesedését értettük, és a fő problémának az erek belső átmérőjének csökkenését tartottuk. Az évtizedek alatt kialakuló stabil meszes plakkok mellett azonban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a zsírdús, lágy plakkoknak, amelyek hirtelen megrepedhetnek és az erek teljes elzáródását okozhatják. Az érfali elváltozások pontos patogenezisét még ma sem ismerjük teljesen, de az elmúlt évtizedekben nyilvánvalóvá vált, hogy az elsődleges lipidlerakódás mellett bizonyos gyulladásos és immunológiai folyamatok is hozzájárulnak a folyamat előrehaladásához. Az atherosclerosist általában a tünetek, illetve a következményes elváltozások megjelenése után diagnosztizáljuk. Az erek elváltozásainak kimutatásához sokféle vizsgálati módszer használatos: laboratóriumi tesztek, EKG, terheléses, provokációs vizsgálatok, angiográfia, ultrahang és CT/MR.
   A klasszikusnak számító angiográfia invazív és elég költséges beavatkozás, amellyel közvetlen információt szerezhetünk a szűkület mértékéről. Az esetek többségében ezzel a technikával nem diagnosztizálhatók a veszélyes, repedésre hajlamos plakkok, és az érfali elváltozások összetevőiről sem kapunk pontos képet. Lipidcsökkentő vizsgálatok sora (pl. MARS, DAIS, CIS, MAAS, LCAS) igazolta, hogy az aterogén lipoproteinek szérumszintjének hathatós csökkentése nyomán 1-2 év alatt mérséklődhet az érlumen szűkületének progressziója. Az invazív diagnosztika fejlődésének eredményeként pár éve megismertük az éren belüli ultrahangvizsgálat (IVUS) nyújtotta lehetőségeket. Az IVUS az angiográfiával egészségesnek tartott területeken súlyos ateroszklerotikus elváltozásokra deríthet fényt, amelyek erélyes LDL-koleszterin-csökkentés hatására kedvező irányban befolyásolhatók (REVERSAL, ASTEROID).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Reiber István PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.