hirdetés

Az autizmus új definíciója egyharmaddal csökkentheti a diagnózisok számát

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség (APA) új diagnosztikus irányelvei az autizmus spektrum zavarra vonatkozóan majdnem egyharmaddal csökkenthetik az autistaként diagnosztizált személyek számát.

hirdetés

Ezt a Columbia Egyetem (New York) ápolástani karának kutatói állapították meg, s kutatásuk eredményeit a Journal of Autism and Developmental Disorders közölte. A 2013 májusában kibocsátott új irányelvek, amelyek majdnem két évtizede az első alaposabb változást jelentik, minden évben többezer, a fejlődésben visszamaradt gyermeket foszthatnak meg az autizmus spektrum zavar (autism spectrum disorder, ASD) diagnózisának hiánya miatt a szociális szolgáltatásoktól, az egészségügyi juttatásoktól és a nevelési támogatástól.

A kutatócsoport, amelyet Kristine M. Kulage, MA, MPH vezetett, szisztematikusan áttekintette a szakirodalmat, s metaanalízist készített, hogy meghatározza, hogy milyen hatása volt az ASD diagnózisára a DSM (a mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve) megváltoztatásának. (Az APA a DSM szerint osztályozza a pszichiátriai állapotokat.) A vizsgálat szerint a DSM új, 5. kiadásának (DSM-5) alkalmazása esetén 31%-kal kevesebb esetben diagnosztizáltak ASD-t, mint akkor, ha a kézikönyv előző verzióját, a DSM-IV-TR-t használták volna.

„A vizsgálat arra az aggasztó tényre hívja fel a figyelmet, hogy az új irányelveknek megfelelő diagnózis szerint sokszor nem minősítik majd autistának a gyermeket, noha a régebbi kritériumok szerint ASD-t állapítottak volna meg nála” – mondta Kulage.

A régebbi kézikönyv, a DSM-IV-TR az ASD-n belül három alcsoportot különített el: az autisztikus zavart (AD), az Asperger-szindrómát és a más csoportba nem tartozó pervazív fejlődési zavart. Az átdolgozott verzió, a DSM-5 megszüntette ezeket az alcsoportokat, és helyettük olyan kritériumokat állított fel, amelyeknek azok a személyek feleltek volna meg, akik korábban a három alcsoport valamelyikébe tartoztak. A DSM-5 emellett egy új kategóriát is alkotott, amelyet szociális kommunikációs zavarnak (SCD) nevez, s amelybe azok a személyek tartoznak, akiknek verbális és nemverbális kommunikációs nehézségeik vannak, de az autizmus egyéb jellemzői nem találhatók meg náluk. Az APA szerint lesznek olyan betegek, akiket korábban a pervazív fejlődési zavar csoportba soroltak, de az új irányelvek szerint már az SCD kategóriába fognak tartozni.

A metaanalízis azt mutatta ki, hogy a DSM-5 alkalmazásakor statisztikailag szignifikánsan, 22%-kal csökkent az autizmus zavar (AD) diagnózisok száma a kézikönyv negyedik kiadásához képest, és szintén statisztikailag szignifikánsan, 70%-kal csökkent a pervazív fejlődési zavar diagnózisok száma. Az Asperger-szindróma diagnózisok száma is kevesebb lett, azonban ez a csökkenés nem volt statisztikailag szignifikáns. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy voltak olyan személyek, akik a DSM-5 szerint már nem feleltek meg az ASD kritériumainak, de nem feleltek meg az SCD kritériumainak sem.

„Elképzelhető, hogy lesznek olyan nagyon sérülékeny, a fejlődésben visszamaradt gyerekek, akiknek betegségét nem fogjuk diagnosztizálni, s így kezelni sem fogjuk őket” – mondta Kulage. „Sokszor a gyerekeknek szükségük van az ASD diagnózisára ahhoz, hogy egészségügyi juttatásokban, nevelési támogatásban és szociális szolgáltatásokban részesüljenek.”

A hivatalos statisztikák szerint az Egyesült Államokban minden 88. gyermeknek ASD-je van. Igazolt tény, hogy a korai diagnózis és a kezelés javítja a betegség kimenetelét.

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.