hirdetés

Az egyszer használatos EKG elektródák nem csökkentik a fertőzések számát

Egy randomizált vizsgálat azt mutatta ki, hogy az egyszer használatos EKG elektródák nem csökkentették a fertőzések arányát az intenzív osztályokon a standard, újra felhasználható EKG elektródákhoz képest.

hirdetés

Bármelyik típusú elektródát is használták, a vérrel terjedő fertőzések, a lélegeztetéssel kapcsolatos tüdőgyulladás és a műtéti hely fertőzésének kombinált aránya kisebb volt 0,5/100 személyévnél – ez volt az eredménye Nancy Albert, PhD, RN, CCNS és kollégái vizsgálatának a Cleveland Clinic-en.

Ha egyáltalán bármit is lehet állítani a fertőzési arányok különbözőségéről, ez az, hogy tendenciaszerűen valamivel alacsonyabb volt a fertőzések száma, ha újra felhasználható elektródákat alkalmaztak (kockázati arány: 1,35, 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 0,99–1,83) – számolt be róla a kutatócsoport a Society of Critical Care találkozóján.

„Az EKG elektródákon és drótjaikon – mind az egyszer használatosakon, mind a többször felhasználhatókon – baktériumok szaporodnak el, éppen úgy, ahogy más, a betegszobában levő tárgyakon” – mondták a kutatók.

Azonban nem minden baktérium veszélyes, és aligha érdemes plusz pénzt költeni az egyszer használatos elektródákra csak azért, hogy elkerüljük ezeket a baktériumokat” – magyarázta Nancy Albert egy interjú során.

„Számomra a legfontosabb következtetés az, hogy ha egy olyan intenzív egységről van szó, amelynek problémája van a kórházban szerzett fertőzésekkel, akkor nem érdemes áttérni az egyszer használatos EKG elektródákra, feltételezve, hogy ez majd megoldja a fertőzési gondokat….Jobban tesszük, ha arra fordítjuk a pénzt, hogy megpróbáljuk csökkenteni a fertőzések számát az ok kiiktatásával, ami talán a nem megfelelő kézmosás vagy a takarítás, tisztítás hiányosságai” – mondta Nancy Albert.

„Újabban sok gyártó nyomást gyakorol az egészségügyiekre, hogy térjenek át az egyszer használatos EKG elektródákra (és vérnyomásmérő mandzsettákra, s még sok más eszközre), azonban eddig egyetlen bizonyíték sem szólt sem amellett, hogy ezzel csökkenteni lehet a nozokomiális fertőzések számát, sem amellett, hogy nem” – kommentálta a vizsgálatot Michael D. Christian, MD, MSc, a torontói Mount Sinai Kórház infektológusa és intenzív osztályos orvosa.

A mostani randomizált vizsgálatban 7240 intenzív osztályos beteg vett részt a Cleveland Clinic-en, akiknek egy részében standard, újra felhasználható, Clorox-szal megtisztított EKG elektródákat használtak (illetve a kardiovaszkuláris intenzív egységben ultrahanggal végezték a tisztítást), másik részükben pedig egyszer használatosakat.

Minden kockázati arány az újra felhasználható elektródák mellett szólt, azonban az összes fertőzést tekintve nem volt szignifikáns különbség a kétféle elektróda között. Ez volt a helyzet akkor is, ha külön-külön vizsgálták az egyes fertőzéseket, vagy ha csak azoknak a betegeknek az adatait elemezték, akik 48 óránál hosszabb időt töltöttek az intenzív osztályon. A fertőzés fellépéséig eltelt idő sem mutatott különbséget. Nem találtak statisztikailag szignifikáns különbségeket a többváltozós elemzés alkalmazásakor sem.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a vizsgálatot csak egyetlen helyen végezték, és hogy a fertőzések kis aránya azt jelenti, hogy nagyon nagy mintára lett volna szükség ahhoz, hogy szignifikáns különbségeket mutassanak ki.

A különbség hiánya ellenére Nancy Albert azt mondta, hogy lehetnek más okok, amelyek miatt mégis érdemes egyszer használatos elektródákat használni. Rámutatott kutatócsoportjuk egy korábbi vizsgálatának eredményére, amely szerint az egyszer használatos EKG elektródák alkalmazásakor 20%-kal kevesebb volt a hamis riasztások száma.

„Kiderülhet, hogy az egyszer használatos EKG elektródák valamelyest csökkentik az ápolónők által az ápolásra fordított időt és elégedettebbé teszik a betegeket az ellátással, mivel ritkábbak lesznek a riasztások. Mi már hozzászoktunk a riasztásokhoz, de a betegeket nagyon megijeszti.”

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.