hirdetés

Az éhezés segítheti a gyermekkori leukémia kezelését

Az időszakos éhezés segíthet megküzdeni a gyermekkori leukaemiák egyik gyakori formájával, a limfoblasztos leukaemiával − írja egy friss kutatás kapcsán a Nature Medicine című lap.

hirdetés

Az American Cancer Society adatai szerint akut limfoblasztos leukémia (ALL) – vagy más néven akut limfocitás leukémia − a gyermekkori leukaemiák leggyakoribb formája, mely az összes eset körülbelül háromnegyedét teszi ki. A betegség kezelési módja a kemoterápia, mely az esetek több mint 95 százalékában 1 hónapos indukciós kezelés kapcsán remissziót eredményez. Ez azonban nem jelent egyben végleges gyógyulást is, mivel az esetek 15-20 százalékában később relapszus következik be.

Egy most nyilvánosságra hozott vizsgálatban dr. Chengcheng Zhang professzor és a University of Texas Southwestern (UT Southwestern) Medical Center munkacsoportja arra a következtetésre jutott, hogy az éhezés kedvező hatású lehet a gyermekkori ALL kezelésében.

A szerzők megjegyzik, hogy már korábbi vizsgálatok kapcsán is felmerült, hogy az éhezés fokozhatja a kemoterápia tumorellenes hatását, az összefüggés mögött meghúzódó mechanizmusok azonban még nem tisztázottak. Mostani vizsgálatukban dr. Zhang és munkatársai egérkísérletekben keresték arra a választ, hogy az éhezés hogyan befolyásolja a daganatsejtek túlélését.

Az ALL-ben szenvedő kísérleti állatok egy részét éheztették, míg a másik csoportot normális táplálékon tartották. Annak felméréséhez, hogy a ráksejtek miként reagálnak az egyes táplálási formákra, a kutatók a rágcsálók rákos sejtjeit zöld vagy sárga fluoreszcens festékkel „jelölték meg”.

„Meglepő módon azt tapasztaltuk, hogy ALL-modellekben hat, egyenként egynapos éhezésből és egynapos normális táplálkozásból álló ciklus mellett a ráksejtek fejlődése teljes gátlás alá került” – mondja a vizsgálat vezetője. Hét hét elteltével azt figyelték meg, hogy azoknál az állatoknál, akiknél éhezési ciklusokat is beiktattak, csaknem kimutathatatlan szintre csökkent a leukémiás sejtek száma a csontvelőben és a lépben, míg a nem éheztetett állatok esetében a sejtek körülbelül 68 százaléka bizonyult továbbra is tumorosnak.

A korábban tumoros (fluoreszcens festékkel jelölódő) sejtek némelyike az éhező állatok szervezetében is életben maradt 7 hét elteltével, ám a normális sejtekhez vált hasonlóvá. A normálisan táplált, ALL-ben szenvedő egerek átlagosan 59 nap elteltével elpusztultak, míg az éheztetett állatok 75 százaléka még több mint 120 nap múltán is életben volt anélkül, hogy a leukémia jelei mutatkoztak volna náluk. És ami még ennél is fontosabb: intermittáló éhezés mellett az egerek lépe és nyirokcsomói a normális állatokéhoz hasonló méretűek voltak.

A szerzők – a felnőttkorban gyakoribbnak számító − akut mieloid leukémia (AML) eseteiben is tesztelték az intermittáló éhezés hatását, ám nem tapasztalták azt a kedvező hatást, amit az ALL eseteiben.

A jelenség magyarázataként a szerzők felvetik, hogy az éhezés csökkenti az étvágy szabályozásában résztvevő,  "teltséghormonnak” is nevezett leptin hormon szintjét. Korábbi vizsgálatok azt igazolták, hogy ALL-ben szenvedő betegeknél a leptinreceptor aktivitása csökken. Ennek ismeretében dr. Zhang munkacsoportja a leptinszinteket és a leptinreceptor aktivitását monitorozták egérmodellekben.

Ahogyan az várható volt, a leptinreceptor aktivitása csökkentnek bizonyult ALL kapcsán. Ugyanakkor az aktivitás fokozódását észlelték intermittáló éhezés hatására. A hatás több éhezési ciklus beiktatásával fokozható volt.

A szerzők rámutatnak, hogy AML egérmodelljeiben már magasabb a leptinreceptor aktivitása, és ezt az aktivitást nem befolyásolja az intermittáló éhezés. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a leukémia e típusában miért bizonyult hatástalannak az éhezés. Összességében úgy vélik, hogy a mostani kutatás olyan módszer felé nyithatja meg az utat, mely éhezési állapot létrehozásával megakadályozhatja az ALL kialakulását és progresszióját.

Mivel a vizsgálat nem gyógyszert, hanem az éhezés hatásait tesztelte, a szerzők reményei szerint rövidebb idő alatt eljuthatnak a humán klinikai vizsgálatokig.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.