hirdetés

Az első európai nyugat-nílusi láz eset 2015-ben

Az első európai Nyugat-nílusi láz megbetegedést emberben a 2015-ös transzmissziós időszakban június 23-án, a bulgáriai Szófiában jegyezték fel.

hirdetés

A Nyugat-nílusi láz bulgáriai megjelenése nem váratlan: korábban is beszámoltak már Nyugat-nílusi láz esetekről az országban, továbbá olyan országokkal szomszédos, melyekből szintén érkeztek esetbejelentések az előző években.

A Nyugat-nílusi láz megbetegedés

A Nyugat-nílusi láz egy szúnyogcsípéssel terjedő megbetegedés, melyet a leggyakoribb és nyáron aktív európai szúnyognemzetség, a Culex terjeszt. Jelenleg nincs oltás, sem lehetséges megelőzési módszer a szúnyogok, illetve szúnyogcsípések kerülésén kívül.

A legtöbb Nyugat-nílusi láz vírussal fertőzött ember tünetmentes. A megbetegedők többsége enyhe, influenzaszerű szimptómákat (úgymint láz, fejfájás, testi fájdalmak) tapasztal 3-6 napon át. Gyengeség, rossz közérzet, anorexia, lymphadenopathia, hányinger és hányás is előfordulhat. Ritka esetekben a fertőzés olyan súlyos idegrendszeri komplikációkkal is járhat, mint a encephalitis, meningo-encephalitis vagy meningitis.

Nyugat-nílusi láz Európában

A Nyugat-nílusi láz egy behozott „trópusi, szúnyogok által terjedő megbetegedés”, azonban már az 1950-es évektől jelen van Európában, ahol a helyi szúnyogok terjesztik. A 2010-es nagy görög járvány, és a 2011-es transzmissziós időszakban bevezetett esetmegfigyelés óta több száz helyi eredetű Nyugat-nílusi láz esetet jegyeztek fel Európában minden évben.

Az ECDC Nyugat-nílusi láz előfordulási térképe

Az ECDC 2011-ben megfigyelés alá vonta a terjedési időszakban az európai országokat annak érdekében, hogy informálják a véradásért felelős egészségügyi hatóságokat az EU-s és szomszédos országokban feljegyzett esetekről, minthogy az ilyen területekről származó véradók esetében további vizsgálat szükséges.

A Nyugat-nílusi láz esetek Európát és a Mediterrán-térséget felölelő térképe minden héten pénteken frissül.

 

Forrás: ECDC

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.