hirdetés

Az emlő MR-vizsgálata előre jelezheti a kemoterápia hatásosságát

A mágnesrezonancia- (MR) vizsgálat a klinikai vizsgálatnál már jóval korábban támpontot nyújt arra nézve, hogy az emlőtumor miként reagál a műtét előtti kemoterápiára – hozták nyilvánosságra a Radiology című lap internetes kiadásában.

hirdetés

Az emlőrák kezelésében gyakran alkalmaznak kemoterápiát a sebészeti beavatkozást megelőzően. A tapasztalatok azt jelzik, hogy az ilyen neoadjuváns kemoterápiában részesülő nőbetegeknél jóval nagyobb az esély arra, hogy emlőmegtartó műtét végezhető, mint azoknál, akiknél a kemoterápiára csak a műtét után kerül sor.

A klinikusok a tumor méretének és lokalizációjának klinikai meghatározása alapján követik nyomon a neoadjuváns kemoterápia által kiváltott választ. A gadolíniumtartalmú kontrasztanyag adásával végzett MR-vizsgálat a klinikai vizsgálat ígéretes alternatíváját nyújthatja a jövőben, mivel képes kimutatni a tumorokon belüli érújdonképződést, azaz az angiogenezist. Az angiogenezis már korábban és pontosabban jelzi a tumor kezelésre adott válaszát.

„Az MR-vizsgálat alkalmasabb annak előrejelzésére, mely betegnél várható teljes remisszió, mint a klinikai vizsgálat – mondja Nola M. Hylton, a San Franciscói University of California radiológus professzora, a több központ bevonásával lefolytatott Investigation of Serial Studies to Predict Your Therapeutic Response with Imaging And moLecular Analysis (I-SPY TRIAL) nevű emlőrákvizsgálat vezetője. – Az MR-felvételek értékes információkat nyújtanak számunkra a korai terápiás válaszról.”

A mostani közleményben az I-SPY TRIAL képalkotó vizsgálati komponensének (ACRIN 6657) adatait elemezték. Ennek keretében olyan betegek MR-leletét és klinikai vizsgálati eredményét vetették össze, akik II. vagy III. stádiumú emlőrák miatt neoadjuváns kemoterápiában részesültek. A vizsgálatban 216 nőbeteg vett részt, akiknek életkora 26 és 68 év közé esett. Az MR-vizsgálatokra a kemoterápiás kezelés előtt, alatt és után került sor. A kutatók a képalkotó vizsgálatok eredményét a műtéti minták laboratóriumi vizsgálatával is összehasonlították.

Az MR-vizsgálat kapcsán végzett mérések minden időpontban pontosabbnak bizonyultak, mint a klinikai vizsgálat. Úgy tűnik, hogy a második MR-vizsgálat során regisztrált térfogatváltozás nyújtja a legnagyobb relatív előnyt. Az MR-vizsgálat a teljes tumorválasz és a reziduális tumorterhelés előrejelzésében egyaránt felülmúlja a klinikai vizsgálatot.

„A vizsgálat megmutatta, hogy a képalkotó vizsgálat miként játszik alapvető szerepet a tumor karakterizálásában és a terápiás válasz nyomonkövetésében − mondja dr. Hylton. − A kontrasztanyag adása után észlelt fokozott jeladást a fokozott angiogén aktivitás jeleként értékeljük. Vízdiffúziós méréseket is végezhetünk az MR-vizsgálat során, ami közvetett úton jelzi a sejtek sűrűségét.”

Dr. Hylton és munkatársai jelenleg olyan szempontból tekintik ét az I-SPY adatait, hogy az MR-vizsgálat az emlőrák kiújulásának előrejelzése szempontjából is jobb-e, mint a klinikai vizsgálat. Erre vonatkozó eredményeiket az év későbbi szakában szándékoznak nyilvánosságra hozni.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.