hirdetés

Az emlőrák kockázata kétoldali petefészek-eltávolítás után BRCA1- és BRCA2-mutációt hordozók körében

A BRCA1- vagy BRCA2-mutációt hordozó nők körében nagyobb az emlő- vagy petefészekrák kockázata. A BRCA1-mutációt hordozóknál az emlőrák becsült élettartamkockázata 40–85%, a petefészekrák becsült élettartam-kockázata pedig 20–65%. A BRCA2-mutációt hordozóknál az emlőrák kockázata hasonló, míg a petefészekrák élettartam-kockázata körülbelül 20%. A kockázat mérséklésére profilaktikus műtétet és kemoterápiát használnak, és a hordozók fokozott megfigyelése ajánlott. A kétoldali profilaktikus petefészek-eltávolítást gyakran javasolják a BRCA1- és BRCA2- mutációt hordozó nőknek a petefészekrák és az emlőrák kockázatának csökkentésére. Kanadában a BRCA1- és BRCA2-mutációt hordozó nők közel 60%-ánál profilaktikus oophorectomiára kerül sor a mutáció kimutatását követő egy éven belül (Metcalf és mtsai,7 The use of tamoxifen and other preventive measures among healthy women who carry a BRCA1 or BRCA2 mutation, közlésre benyújtott kézirat). A teljes népesség körében végzett esetkontroll-tanulmányok kimutatták, hogy a menopauza előtti kétoldali petefészek-eltávolítás szignifikánsan csökkenti az emlőrák kockázatát. Számos kutatás igazolta azt is, hogy az oophorectomia hatékonyan mérsékli a primer és ellenoldali emlőrák kockázatát a BRCA1- és BRCA2-hordozók körében. A korábbi kisebb vizsgálatokból származó adatok alapján azonban nem lehetett megbecsülni, hogyan csökken a kockázat a beteg életkora és BRCA1/BRCA2-státusa függvényében, illetve nem volt mérhető a védőhatás időtartama sem.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Andrea Eisen, Jan Lubinski, Jan Klijn, Pal Moller, Henry T. Lynch, Kenneth Offit, Barbara Weber, Tim Rebbeck, Susan L. Neuhausen...
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.