hirdetés

Az endokrin diszruptorok megváltoztatják a pajzsmirigy működését terhességben

Egy most közzétett vizsgálat „az eddigi legerősebb bizonyítékot” hozta arra nézve, hogy az endokrin diszruptor kemikáliák – mint amilyenek például a poliklórozott bifenilek – hatással lehetnek a terhesek pajzsmirigyműködésére és a placentán keresztül átjuthatnak a magzatba is.

hirdetés

A University of Massachusetts Amherst R. Thomas Zoeller által vezetett munkacsoportja az „eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékkal” szolgált arra, hogy a többek között a tűzálló ruházatok, festékek, ragasztók és elektromos transzformátorok gyártása során használt poliklórozott bifenilek (PCB, polychlorinated biphenyl) módosíthatják a várandós nő és a magzat pajzsmirigyműködését.

Az eredmények a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című lap decemberi online kiadásában hozták nyilvánosságra.

Zoeller így fogalmaz: „Miközben az endokrin diszruptor kemikáliák, köztük a PCB-k, megváltoztatják a pajzsmirigyhormonok működését, ugyanakkor nem befolyásolják a szervezetben lévő hormon mennyiségét. Bár ezek a hatások jórészt nem olyan mértékűek, hogy megmutatkozzanak a tudományos vizsgálatokban, mégis befolyásolják a magzat agyfejlődését.”

Jóllehet az endokrin diszruptor hatással rendelkező PCB-ket az Egyesült Államokban már 1979-ben betiltották, még mindig kerülnek a környezetbe ilyen vegyületek a hulladéklerakókból, illetve a tilalom előtt gyártott termékekből. A PCB-expozíció mértéke azonban az esetek többségében csekély – hangsúlyozza ugyanakkor a vizsgálat vezetője.

A mostani prospektív születési kohorszvizsgálatban Zoeller és munkatársai a kis dózisú kémiai expozíció hatását elemezték 164 terhes nő bevonásával. A placentából származó szövetmintából határozták meg egy specifikus enzim, a CYP1A1 szintjét, mely az endokrin diszruptor kemikáliákat olyan formává alakítja, mely közvetlenül befolyásolja a szervezetben lévő pajzsmirigyhormon-receptorok működését. „Ily módon olyan specifikus molekuláris események előrejelzésére nyílt módunk, melyek a placentában mennek végbe” – mondja a munkacsoport vezetője.

Zoeller és munkatársai a pajzsmirigy diszrupciójára utaló jeleket észleltek azokban a terhességekben, amelyekben a placentában magasabb volt a CYP1A1 szintje. Ezekben a terhességekben magasabbnak bizonyult a pajzsmirigy által szabályozott két gén szintje, ugyanakkor az anyák pajzsmirigyhormon-szintjében nem mutatkoztak különbségek.

„Bármi is megy végbe a placentában, az jó eséllyel tükrözi a magzatban lezajló folyamatokat – magyarázza Zoeller. − Ahhoz, hogy valóban megértsük, hogy ezek az endokrin diszruptor kemikáliák miként befolyásolják a terhességeket, nem elég, ha a hormonszinteket vizsgáljuk, hanem celluláris szinten kell elemeznünk a hormonok aktivitását is.”

Az endokrin diszruptor vegyületek hatásai különösen alattomosak a dohányosok esetében − hívja fel rá a figyelmet Zoeller. A CYP1A1 enzimről feltételezik, hogy a szervezet „megtisztításában” játszik szerepet, ezért a szervezet nagyobb mennyiségben termeli ezt az enzimet, ha dohányfüst hatásának van kitéve. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a CYP1A1 valóban nagyobb mennyiségben van jelen a dohányos várandósok placentájában.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.