hirdetés

Bal pitvari fülcse zárás lehetőségei

Az FDA jóváhagyta az Abbott a bal pitvari fülcse perkután elzárására szolgáló Amulet nevű eszközét. Az eszközt Európában már évek óta sikerrel alkalmazzák. Ez a fülcse perkután elzárására szolgál.

hirdetés

A bal pitvari fülcse a bal pitvar izmos, fül-alakú tasakja, ami dekompressziós kamraként szolgál a bal kamrai szisztole pillanatában megnövekedett nyomás alatt. Anatómiailag és fejlődéstanilag is különbözik a bal pitvar egyéb részeitől. Pitvarfibrillációban thrombus képződhet benne, mely stroke-hoz és egyéb embóliákhoz vezethet.

Az Európában már évek óra használatban lévő és népszerűségnek örvendő Abbott eszköz elve azonos az USA-ban is használatos Watchman eszközéhez, szintén a bal pitvari fülcse perkután elzárására szolgál pitvarfibrilláló betegekben a stroke mechanikus megelőzése érdekében. Az FDA jóváhagyást lehetővé tévő IDE vizsgálat az Amulet eszközt és a Watchman eszközt hasonlították össze. Az elsődleges végpontok (összesített biztonsági végpontok, az iszkémiás stroke és a szisztémás embóliák száma, az eszköz zárása) a vizsgálat célja, hogy bizonyítsa, az Abbott eszköz „non-inferiority” a Watchmanhoz képest. Sajnos a vizsgálat nem tartalmazott egy harmadik, konvencionális terápiás (gyógyszeres) kart.

A bal pitvari fülcse elzáródáshoz (LAAO-hoz) kapcsolódó krónikus vesebetegség

A második Watchman-vizsgálatot Dr. Keerat Ahuja és munkatársai írták le a JACCI-ben. A Nationwide Readmissions adatbázisát használták fel a krónikus vesebetegség (CKD) és a végstádiumú vesebetegség (ESRD), valamint a bal pitvari fülcse zárása (LAAC) utáni kórházi és rövidtávú következmények közötti összefüggések tanulmányozására. Ebben a retrospektív megfigyeléses vizsgálatban nagyjából 21.000, LACC-n átesett beteg szerepelt. Kb. 16.000 személynek nem volt vesebetegsége, nagyjából 4000 beteg CKD-s volt, 570 beteg ESRD-ben szenvedett. Az eredmények nem voltak meglepőek:

  • LAAC után a végstádiumú vesebetegségben szenvedők 6,5-szörös valószínűséggel haltak meg a kórházban, mint a nem ESRD-sek. Az elhalálozás kockázatának konfidencia intervalluma 3,3 és 12 között volt. A LAAC-s összes beteg kórházi halálozási aránya 3,3% volt.
  • A CKD mellett megnőtt a kórházi akut vesekárosodás vagy hemodialízis, illetve a stroke vagy a transiens ischaemiás attack kockázata.
  • ESRD és CKD esetén megnövekedett a 90 napon belüli ismételt kórházi felvételek száma a CKD nélküli esetekhez képest.

Bár a vizsgálat adataiban a konfidencia intervallumok szélesek voltak, és a CKD definíciója is elég lazán volt megfogalmazva, általában a CKD-s betegek megnövekedett kockázata volt látható.

A vizsgálatban jól használták a Nationwide Readmissions regiszter adatait. Láthatóvá vált a preventív beavatkozás nettó haszna, ami CKD-s betegeknél a többitől lényegesen eltért. A LAAC-re váró betegeknek hinniük kell a bal pitvari fülcse zárásának hozzáadott előnyeiben, és orális antikoagulációval (AC) 3-9%-nál nem több a súlyos komplikációk kockázata. Viszont előrehaladott vesebetegségben a kockázat már a kiinduláskor is 3-12-szer magasabb, ami nagyok sok. Ráadásul a CKD-s betegeknél sok egyéb kardiovaszkuláris esemény is kialakulhat. 

A legnagyobb probléma az eljárással az, hogy CKD-s betegeknél nincs elképzelésünk a teendőkről, bár az orális antikoaguláció (AC) nettó előnyökkel jár. Ez azért van, mert csak kevés előrehaladott vesebeteget választanak be az AC vizsgálatokba, és csak megfigyeléses vizsgálatok folynak. Egyesek kevesebb stroke-ot írnak le, mások több vérzést tapasztalnak. Minden megfigyeléses vizsgálat erősen zavaros. Az előrehaladott vesebetegekben végzett LAAC beavatkozások kérdése hasonlít a CKD és a beültethető kardioverter-defibrillátor (ICD) összefüggésének kérdéséhez. Egyetlen vizsgálati szintű bizonyíték sem igazolja, hogy az ICD preventív beültetése javítaná a CKD-ben szenvedő betegek halálozását. Először is azért, mert súlyos CKD-s beteg nem is szerepel az ilyen vizsgálatokban, másodszor, ha a randomizált klinikai vizsgálatokban szereplő bármilyen (nem súlyos) CKD-s beteget tekintjük, semmilyen előny nem látható. Harmadszor, az ICD2 vizsgálatban a preventív ICD behelyezést és a gyógyszeres kezelést hasonlították össze ESRD betegeken és a vizsgálatot annak haszontalansága miatt leállították.

Az indokolja a megelőző kezelések bevezetése iránti erőfeszítéseket, hogy nagyon magas az eleve meglévő kockázat, és egy csomó egyéb faktor utal a rossz végső kimenetelre.

Forrás: 

Mandrola JM. Aug 20, 2021 This week in cardiology podcast. theheart.org on Medscape > This Week in Cardiology. August 20, 2021.

Ahuja KR, Ariss RW, Nazir S, et al. The association of chronic kidney disease with outcomes following percutaneous left atrial appendage closure. J Am Coll Cardiol Inv, 2021 Aug, 14 (16) 1830–1839

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.