hirdetés

Barátaink jót tesznek élettársunk vérnyomásának

Kutatók azt mutatták ki, hogy az egyik házasfél szociális hálózatának minősége befolyásolta házastársának vérnyomását, és így feltehetően kardiovaszkuláris kockázatát is.

hirdetés

Általában véve, ha támogató az egyik házasfél szociális hálózata, akkor párjának alacsonyabb lesz a vérnyomása, míg a negatívabb szociális hálózat a másik házasfél magasabb vérnyomásához vezet – ezt igazolták Bert Uchino, PhD és kollégái az Utah-i Egyetemen, Salt Lake City-ben. Az eredményeket a PLOS One-ban közölték, online.

Korábbi tanulmányokban már kerestek összefüggést a személyek szociális kapcsolatainak minősége és a személy saját egészségügyi kockázatai között, és nemrég jelent meg egy metaanalízis, amely kimutatta, hogy az erősebb szociális támogatás hosszabb élettel jár együtt. Arról azonban kevés adattal rendelkezünk, hogy a szociális hálózat minősége miként befolyásolja a személy partnerének egészségét.

Ennek vizsgálatára Uchino és munkatársai 94 olyan házaspárt toboroztak (átlagos életkor: 29,6 év), akiknek nem volt sem magas vérnyomásuk, sem kardiovaszkuláris betegségük, sem a közelmúltban pszichológiai rendellenességük. Minden résztvevő felbecsülte szociális kontaktusainak minőségét: meghatározták, hogy hány támogató, hány averzív és hány ambivalens kapcsolatuk van (az utóbbinak mind pozitív, mind negatív aspektusai is vannak). Emellett valamennyiükön ambuláns vérnyomásmonitorozást végeztek egy napon át, tipikusan reggel 8 órától este 10 óráig.

A résztvevőknek átlagosan 8,39 támogató szociális kapcsolatuk volt, 7,92 ambivalens és 1,02 averzív.

Amint a korábbi vizsgálatokból is kiderült, egy személy szociális hálózatának minősége befolyásolja a személy egészségét. A támogató szociális kapcsolatok nagyobb száma esetén alacsonyabb volt a diasztolés vérnyomás (p<0,001), és az averzív kapcsolatok nagyobb száma magasabb szisztolés és diasztolés vérnyomással járt együtt (p<0,001 mindkettő esetén).

Miután az adatokat korrigálták a személyek saját kapcsolataira és más olyan tényezőkre nézve, amelyek befolyásolhatják a vérnyomást – pl. életkor, nem, családi jövedelem, testtömeg, hőmérséklet, aktivitási szint, megelőző alkoholfogyasztás, megelőző fizikai tevékenység, megelőző étkezés –, kiderült, hogy az egyik házasfél támogató kapcsolatainak nagyobb száma marginálisan összefüggött a másik házasfél alacsonyabb szisztolés nyomásával (p=0,055), és az averzív vagy az ambivalens kapcsolatok nagyobb száma összefüggött a másik házasfél magasabb szisztolés és diasztolés vérnyomásával (p<0,05 mindegyik összehasonlításra).

Mint a kutatók megjegyezték, az eredmények egyik lehetséges magyarázata az, hogy az otthonon kívüli negatív interakciók befolyásolják az otthoni interakciókat is, amelyek viszont hatnak az egészségre.

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.