hirdetés

Betegtájékoztató - Hormonpótló kezelés

A középkorú nők havi tüszőérésének megszűnését (menopausa) rendszerint kellemetlen tünetek – hőhullámok, éjszakai verejtékezés, hüvelyi szárazság – kísérik, mivel a petefészek ebben az életszakaszban már csökkent mennyiségben termeli az ösztrogén hormonokat. A változás korán átesett asszonyoknak régebben sok orvos fenntartás nélkül ajánlotta a hormonpótló kezelést (HPK), amely vagy csak ösztrogén, vagy ösztrogén és progeszteron adásából áll. A HPK segítségével enyhíthetők a menopausa idején fellépő panaszok, és megelőzhető a következő években esetleg kialakuló csontritkulás (osteoporosis). A kezelés a vastag- és végbélrák megelőzése szempontjából is kedvező hatású. Egyes szakemberek szerint a HPK az Alzheimer-kór kialakulását is segít megelőzni, erre azonban nincs még elegendő bizonyíték.

A 2002-es év derekáig a legtöbb orvos úgy vélekedett, hogy a HPK a szívbetegség kialakulásának valószínűségét is csökkenti, és csak az Egyesült Államokban közel 13 millió asszonynak írták elő ezt a terápiát. Egy 2002 júliusában közzé tett vizsgálat eredményeiből azonban az derült ki, hogy a HPK nemhogy nem csökkenti, de még növeli is a szívroham és a szélütés fellépésének valószínűségét. A meglepő eredményről a népszerű sajtó is beszámolt, és az érintettek közül sokan ma is bizonytalanok afelől, hogy rájuk vonatkozólag mindez mit jelent.

Mi derült ki a vizsgálatból?

Az említett vizsgálat (név szerint: Women’s Health Initiative) azt mutatta ki, hogy azok a nők, akik ösztrogénből és progeszteronból álló hormonkezelésben részesülnek, valamivel gyakrabban szenvednek el szívrohamot és szélütést, mint hormonpótlásban nem részesülő kortársaik. Ha ez a kezelés 5 évnél tovább tart, akkor a jelek szerint megnő az emlőrák kialakulásának veszélye is. A vizsgálat eredményeiről szóló tudósítások alapján sok asszony abbahagyta a hormonkészítmények szedését, és az orvosok is változtattak a HPK elrendelésével kapcsolatos addigi gyakorlatukon.Folytatni vagy felfüggeszteni?Azoknak az asszonyoknak, akik már HPK alatt állnak, meg kell beszélniük orvosukkal annak lehetséges előnyeit és hátrányait. A kezelés folytatásáról vagy abbahagyásáról annak figyelembevételével kell dönteni, hogy a HPK milyen célt szolgál, milyen készítményekkel történik, és mennyi ideje tart a kezelés, valamint hogy kedvező hatást tapasztalt-e a beteg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.