hirdetés

Biomarkerek figyelmeztethetnek a rákra

Az Oxfordi Egyetem Oxford Population Health kutatásai során több ezer vérplazmafehérje és egy sor rákos megbetegedés közötti összefüggéseket vizsgálták.

hirdetés

Számos kutatóhelyen vizsgálják a vérplazma fehérjéi és a rákos megbetegedés közötti lehetséges összefüggéseket. Eddig több mint 1000 vérfehérje és különböző rákos megbetegedés között találtak kapcsolatot. Úgy tűnt, hogy jelentős számú fehérje kapcsolódik olyan rákos megbetegedésekhez, amelyeket a vérvétel után 7 évvel sem diagnosztizáltak, ami felveti a rák korai előrejelző rendszerének lehetőségét.

Mivel ennyi fehérje, ennyi rákos megbetegedés és e rákok összetett patogenezise miatt a tanulmány az első lépést jelenti a plazmafehérjék és a rákok jobb megértése felé.

A Nature Communications című szaklapban május 15-én megjelent tanulmány (https://www.nature.com/articles/s41467-024-48017-6)  371 plazmafehérje rákkockázatot jelző marker szerepére derített fényt. Ezen fehérjék közül 107 olyan daganatos megbetegedésekkel állt összefüggésben, amelyeket csak 7 évvel később diagnosztizáltak, ami a korai felismerés és kezelés potenciális lehetőségére utal. A Nature Communications-ban valamivel korábban, április 29-én (https://www.nature.com/articles/s41467-024-46834-3)  közzétett dolgozat pedig 40 plazmafehérje és különböző, gyakran előforduló rákos megbetegedések közötti összefüggéseket figyelt meg.

A szerzők reményei szerint ez segíthet utat mutatni a rák korai felismerésében és kezelésében, illetve talán a rák kialakulásának megelőzésében.

Az Egyesült Királyság Biobank adatai alapján 503 317, 39 és 73 év közötti felnőtt 503 317 személy esetében 1463 plazmafehérje és 19 ráktípus közötti statisztikai összefüggések voltak az első vizsgálat célpontjai. A második vizsgálat a brit biobank 300 000 emberében kereste a kapcsolatot 2047 fehérje és kilenc ráktípus között.

A kutatók a fizikai és biokémiát, az informatikát, a genetikát és a bioinformatikát magában foglaló proteomika segítségével tanulmányozták a vérplazmában lévő fehérjéket (az emberi szervezetben becslések 10 000 különböző fehérje fordul elő). A tanulmány egy korai lépést jelent a plazmafehérjék és a rák közötti kapcsolat megértésében.

 

A plazmafehérjék és a rákkockázat közötti lehetséges kapcsolatok

Az első tanulmány potenciális kapcsolatot talált a plazmafehérjék és a májrák, az emésztőrendszeri és gyomor-bélrendszeri rák, a non-Hodgkin limfóma, valamint a vastagbél-, tüdő-, vese-, agy-, gyomor-, nyelőcső-, endometrium- és vérrák fokozott kockázata között. A második tanulmányban a tripla negatív mellrákkal, a hólyagrákkal, a tüdőrákkal és a hasnyálmirigyrákkal való kapcsolatokat figyelték meg. A kutatók szerint azonban néhány más kapcsolat is igen érdekes lehet: „azok a fehérjék, amelyek nem okai a rák kialakulásának, hanem következményei a rák növekedésének, utat nyújthatnak a rák korai stádiumban történő felismeréséhez, amikor a kezelés sikeresebb lehet”.

 

Dr. Richard Reitherman (Orange Coast Medical Center, California) kommentárjában kifejtette: „Ezek a publikációk konkrét fehérjék és az ismert gyakori rákos megbetegedésekkel való összefüggésük összefüggését - nem pedig okát vagy létét - mutatják be. Az ilyen szintű alapkutatás célja, hogy jobban megértsük, hogyan kapcsolódnak egyes fehérjék az emberi rákos megbetegedésekhez”.

Szó sincs arról, hogy ezeket a fehérjéket bárki manipulálni szeretné, hisz a fehérjéknek fontos szerepük van a szervezet számos kulcsfontosságú folyamatában, a fehérjék szintjének vagy működésének megzavarása káros hatásokkal járhat. Például az FGFR3 fehérje a hólyagrák kockázatának növekedésével, szintjének csökkentése viszont az osteoarthritis kockázatának növekedésével függ össze. Egyes fehérjék esetében a magasabb vérszintek magasabb rákkockázattal járnak, míg mások védő hatásúak lehetnek, így a magasabb szintek alacsonyabb kockázattal járnak.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.