hirdetés

Új, a súlyos COVID-19 fertőzés kockázatát jelző biomarker

A súlyos COVID-19 fertőzés kockázatának felmérésére kidolgozott új módszer a szövődmények megjelenése előtt kialakuló trombocita-aggregátumok értékelésén alapul.

 

hirdetés

A Communications Medicine folyóiratban november 7-én jelent meg a Müncheni Műszaki Egyetem kutatóinak cikke, amelyben egy új módszert ismertetnek az aggregált vérlemezkék számának és szerkezetének értékelésére. Ez az eljárás potenciálisan alkalmas lehet a súlyos COVID-19 fertőzés kialakulási kockázatának számszerűsítésében is, ami lehetővé teszi az orvosok számára a kezelés korai stádiumban történő módosítását. Az új eljárás a képalapú áramlási citometriából származó módszeren alapul, amely lehetővé teszi a nagyszámú vérsejt közötti kölcsönhatás gyors elemzését.

A SARS-CoV-2 vírus fertőzése az emberi szervezetben immunválaszok sorozatát indítja el. Ezek egyikének része, hogy a trombociták az immunsejtekhez tapadva csomókat, aggregátumokat alkotnak a véráramban. Egy képalapú áramlási citometriát alkalmazó vizsgálatban a kutatócsoport kimutatta a vérlemezke-aggregátumok koncentrációjának gyors emelkedését az intenzív osztályra felvett, COVID-19-cel fertőzött betegeknél. Ez lehetővé tette egy olyan biomarker azonosítását, amely előre jelzi a súlyos COVID-19 megbetegedés kockázatát.

A kutatás a vizsgálati alanyoktól vett néhány vérmintával kezdődött: néhány csepp vérre volt csak szükség ahhoz, hogy a képalapú áramlási citometriás módszer segítségével másodpercek alatt megszámolják a több ezer vérsejtet és az azokból képződött aggregátumokat. Oliver Hayden professzor, a vizsgálat vezetője szerint: “A módszer nagy előnye, hogy nem kell sem kezelni, sem valamilyen eljárással jelölni a mintákat. Szabványosított módszerek alkalmazásával közvetlenül, a nagy nyíróerők okozta aggregációs veszteségek nélkül vizsgálhatjuk őket. A jövőben ez a költséghatékony módszer segíthet a koagulációs rendszer és az immunrendszer közötti kölcsönhatások kvantifikálásában is.”

A kutatók a program során 36 olyan (32 és 83 év közötti) intenzív osztályon kezelt beteg vérmintáját vizsgálták, akiket közepes vagy súlyosnak minősített SARS-CoV-2 fertőzéssel vettek fel a kórházba. Az eredmények azt mutatták, hogy a súlyos betegek vérmintáiban az aggregált trombociták száma szignifikánsan magasabb volt, mint a közepesen súlyos állapotú betegeknél vagy az egészséges véradóknál.

Az aggregátumok tekintetében a kutatók megállapították, hogy azok száma és összetétele fokozatosan változott a COVID-19 fertőzés súlyosságának megfelelően. Azt is sikerült megfigyelni, hogy ezek a változások már a szövődmények megjelenése előtti, relatíve korai szakaszban bekövetkeztek. Az aggregátumok jellemzően kevesebb mint 10 trombocitából álltak. Szélsőséges esetekben megfigyelték, hogy egy betegben az összes trombocita akár kétharmada is aggregálódhat. Az aggregátumok magas koncentrációját az összes intenzív osztályra felvett COVID-19 betegnél megfigyelték. Ez az egyszerű, trombocita-aggregátumokon alapuló diagnosztikai módszer alkalmas lehet a magas kockázatú betegek korai felismerésére és ellátásuk javítására.

A mérnökökből és kutatóorvosokból álló interdiszciplináris csapat most azt tervezi, hogy ezeket a tapasztalatokat más betegségek diagnosztikájába is átülteti, mivel úgy látják, hogy az itt leírt módszer elméletileg szív- és érrendszeri betegségek vagy rákos megbetegedések esetén is jól működhetne.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New method uses platelets to predict risk of serious COVID-19 infection

Platelet aggregates detected using quantitative phase imaging associate with COVID-19 severity

Irodalmi hivatkozás:

Christian Klenk et al, Platelet aggregates detected using quantitative phase imaging associate with COVID-19 severity, Communications Medicine (2023). DOI: 10.1038/s43856-023-00395-6

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.