hirdetés

Új fehérjemarker ALS és frontotemporális demencia diagnózisára

Az RNS-képződésben főszerepet játszó TDP-43 abnormális működése több betegség markere lehet.

hirdetés

A Science Translational Medicine folyóiratban január 26-án jelent meg a National Institutes of Health (NIH) kutatóinak cikke, amelyben abnormális fehérjéket sikerült kimutatni amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) és frontotemporális demenciában (FTD) szenvedő emberek agy-gerincvelői folyadékában, ami a jövőben segíthet ezen betegségek diagnózisának javításában. A szóban forgó fehérjék úgynevezett “rejtélyes” (cryptic) exonokból, más néven pszeudoexonokból épülnek fel. Az exonok a DNS olyan régiói, melyek nem vágódnak ki az mRNS-ből, a rejtélyes exonok pedig akkor keletkeznek, amikor a TDP-43, az RNS feldolgozását szabályozó fehérje abnormálisan működik. A TDP-43 diszfunkciója összefügg az ALS-sel, az FTD-vel, az Alzheimer-kórral és a limbikus rendszerrel asszociált TDP-43 enkefalopátiával (LATE; Limbic Associated TDP-43 Encephalopathy).

A mostani vizsgálat kimutatta, hogy ezek a téves splicing során képződő RNS-szakaszok néha új fehérjéket képesek létrehozni a rosszul kódolt szekvenciából. (A splicing az a folyamat, amikor a transzkripció során az mRNS-be átíródott nem-kódoló szakaszok, az intronok kivágásra kerülnek, hogy a fehérjék képződésének helyére, a riboszómára már csak a kódoló szekvencia jusson el.) Normális esetben a TDP-43 az RNS feldolgozásának szabályozásával segíti a fehérjék termelését. A megfelelő működéshez a TDP-43-nak a sejtmagban kell maradnia, ahol a DNS is található. Az ALS-ben és más neurodegeneratív betegségekben azonban a TDP-43 kiszivárog a sejtmagból, és helyette rendellenes csomókat képez a citoplazmában.

“Kimutattuk, hogy a TDP-43 patológiája miatt az agysejtek több száz RNS splicing folyamatát hibásan hajtják végre, illetve azt is, hogy ezeknek az RNS-eknek némelyike olyan új fehérjékké alakul át, amelyek normális esetben elő sem fordulnának az egészséges sejtekben” - nyilatkozta Dr. Michael Ward, a cikk társszerzője. “Ez a felfedezés lehetővé teheti olyan érzékeny diagnosztikai tesztek jövőbeli kifejlesztését, amelyekkel a TDP-43 patológiája élő betegekben kimutatható - jelenleg még csak boncolást követően tudjuk ezeket azonosítani.”

Az ALS és a kapcsolódó betegségek diagnosztizálása a jelenlegi klinikai gyakorlatban kihívást jelent. Még nem létezik egyetlen olyan teszt, amely pontosan lenne képes diagnosztizálni az ALS-t vagy az FTD-t, a megfigyelhető tünetek pedig nagyon hasonlóak lehetnek más betegségek tüneteihez. A rendellenességek diagnosztizálásához az orvosok fizikai vizsgálatot végeznek, felmérik a személy tüneteit, agyi képalkotó vizsgálatokat végeznek, és hosszas differenciáldiagnózist végeznek, több különböző teszttel zárják ki a hasonló tüneteket mutató betegségeket.

A TDP-43 patológiája az ALS-ben szenvedő betegek majdnem mindegyikénél és az FTD-ben, valamint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek nagyjából felénél is megfigyelhető. A jelenlegi módszerek azonban nem képesek kimutatni vagy mérni a TDP-43 patológiáját élő betegekben, ami akadályozza a pontos diagnózisok felállítását és a terápia fejlesztését.

Az általában valamilyen mutáció útján keletkező rejtélyes exonok jelenléte destabilizálja és lebontja az RNS-transzkriptumokat, vagyis a gén átírása során keletkező RNS-szálakat. Ez régóta ismert volt, de a mostani tanulmány jelentősége abban áll, hogy eddig nem vizsgálták annak lehetőségét, hogy egyes rejtélyes exonok átiratai nem degradálódnak, hanem tartósan megmaradó új fehérjéket hoznak létre.

A kutatócsoport a mostani vizsgálat során a neurodegeneratív betegségeket modellező indukált pluripotens őssejtek (iPSC; induced pluripotent stem cells) segítségével egy “rejtélyes exon katalógust” hozott létre, és 65 olyan peptidet tudott azonosítani, amelyek 12 különböző rejtélyes exonból származnak. Később ugyanezeket a rejtélyes exonokat azonosították ALS és FTD betegségekben szenvedő emberektől vett post mortem agymintákban, az egészséges személyektől származó szövetmintákból viszont ezek hiányoztak. Azt is sikerült kimutatni, hogy ezek a fehérjék a szervezet más proteinjeivel kölcsönhatásba lépve képesek megváltoztatni azok normál működését. A szerzők felvetették annak lehetőségét is, hogy ezeket az új fehérjéket immunrendszerünk idegennek tekintheti, és ezáltal gyulladást válthat ki, ami hozzájárulhat a neurodegeneráció progressziójához. 

Végül a kutatócsoport ALS/FTD spektrumzavarban szenvedő betegek agy-gerincvelői folyadékát vizsgálva 18 olyan új fehérjét azonosított, amelyeket 13 génhez köthető rejtélyes exonok kódolnak. Ezek a fehérjék a korai diagnózist is lehetővé tehetik, illetve klinikai vizsgálatokban a terápiás választ tükröző biomarkerekként is szolgálhatnak majd.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Abnormal proteins found in the spinal fluid of people with ALS and frontotemporal dementia

Mis-spliced transcripts generate de novo proteins in TDP-43-related ALS/FTD

Irodalmi hivatkozás:

Sahba Seddighi et al, Mis-spliced transcripts generate de novo proteins in TDP-43-related ALS/FTD, Science Translational Medicine (2024). DOI: 10.1126/scitranslmed.adg7162

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.