hirdetés

Új gyógyszercélpont az ALS terápiájában

Az amiotrófiás laterálszklerózis okainak pontosabb feltárásával új terápiás lehetőséget azonosítottak amerikai kutatók.

hirdetés

A Northwestern University kutatói a Science Advances folyóiratban augusztus 16-án megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy közelebb jutottak az amiotrófiás laterálszklerózis kialakulási folyamatának megismeréséhez, egyszersmind egy új gyógyszercélpontot is sikerült meghatározniuk. Pár éve híresült el a “jegesvödör kihívás” (ice bucket challenge), amelynek során híres és kevésbé híres emberek jeges vizet öntöttek a fejükre, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a jelenleg gyógyíthatatlan betegségre. Ennek egyik következménye volt, hogy sok pénz ömlött a betegség kutatásába, és sikerült is néhány olyan gént azonosítani, amelyek fontos szerepet játszanak az ALS kialakulásában. Az egyik ilyen gén a NEK1, amelynek mutációit az összes ALS eset 2%-ával hozták összefüggésbe, ám ekkor még nem tudták pontosan, milyen hatásmechanizmuson keresztül kapcsolódik a betegséghez. A Northwestern University kutatóinak a mostani vizsgálatban ezt sikerült leírniuk, és rögtön két olyan folyamatot is sikerült felfedezniük, amelyen keresztül a mutálódott NEK1 gén előidézheti a betegséget.

Az első, hogy a mutáns gén tevékenysége nyomán a neuron axonját stabilizáló struktúrák, a mikrotubulusok instabillá és összeomlásra hajlamossá válnak, így akadályozva meg az ingerületek terjedését. A második ok, hogy a mutáció megakadályozza, hogy a neuron sejtmagja RNS-t vagy fehérjéket fogadjon, vagyis blokkolja a nukleáris importot, ami azzal jár, hogy a DNS információit hordozó RNS-ek és a sejt működéséhez kulcsfontosságú fehérjék a sejtmagon kívül maradnak, így a sejt normál működése ellehetetlenül.

Evangelos Kiskinis, a vizsgálat egyik vezetője szerint ez a felfedezés azért nagyon fontos, és jelent áttörést az ALS kutatásában, mert a nukleáris import blokádját már a korábbi évek során sikerült felfedezni az ALS más típusainál, ám ennek okait nem tudták kielégítően tisztázni. Másrészt választ adhat arra a vitatott kérdésre is, hogy a sokféle ALS-típus igazából egy betegségnek tekinthető-e, vagy csak egy gyűjtőfogalom. Kiskinis szerint ezzel a felfedezéssel bizonyosságot nyert, hogy ugyanaz a destruktív folyamat áll a különböző manifeszt formák hátterében, tehát jelenlegi ismereteink szerint jogosnak tűnik az a megállapítás, hogy valójában egy betegségről van szó.

Mivel már ismertek voltak olyan hatóanyagok, amelyek képesek stabilizálni az axonok mikrotubulusait, a kutatócsoport ezekkel is végzett néhány vizsgálatot. Az egyik ilyen szer az onkológiából ismert paklitaxel, amelyről sikerült is bebizonyítani, hogy in vitro körülmények között valóban stabilizálja a mikrotubulusokat, és képes helyreállítani az ALS során károsodott idegsejtfunkciókat. A terápiás felhasználással kapcsolatos legfőbb gondot itt az jelenti, hogy extrém mértékben kockázatos lenne az ilyen rákellenes készítményeket ALS-betegeknek beadni egyrészt a várhatóan gyakori súlyos mellékhatások miatt, másrészt egészen bizonyos, hogy nagyon szűk terápiás dózistartományban lehetne csak ezeket a készítményeket úgy alkalmazni, hogy valóban stabilizálják a mikrotubulusokat, de még ne legyenek toxikus hatásúak a neuronok számára.

A kutatás legfőbb eredménye, hogy a mikrotubulusok stabilizálása racionális terápiás megközelítés lehet az ALS gyógyítása felé vezető úton. A másik megközelítés a NEK1 génmutáció helyreállítása lehet géntechnológiai eszközökkel, vagy akár a NEK1 funkciójának fokozása is elegendőnek bizonyulhat - ezzel a megoldással szintén foglalkozik a kutatócsoport.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

'New' ALS gene destabilizes neuron's structure and chokes off its nucleus

Loss of function of the ALS-associated NEK1 kinase disrupts microtubule homeostasis and nuclear import

Irodalmi hivatkozás:

Jacob Mann et al, Loss of function of the ALS-associated NEK1 kinase disrupts microtubule homeostasis and nuclear import, Science Advances (2023). DOI: 10.1126/sciadv.adi5548. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adi5548

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.