hirdetés

A 2-es típusú diabétesz véd az ALS ellen

Több tanulmány, köztük az e helyütt ismertetett is azt igazolja, hogy kapcsolat van a diabétesz illetve az egyelőre gyógyíthatatlan amiotrófiás laterálszklerózis között, 2-es típusú diabétesz mellett ritkábban, 1-es típusú diabéteszben gyakrabban fordul elő a betegség.

hirdetés

Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) – melyet az Egyesült Államokban egy híres baseball játékosról Lou Gehrig betegségnek is neveznek- egy progresszív, halálos neuromuszkuláris megbetegedés. Konkrét oka nem ismert, de 5-10%-ban familiárisan fordul elő. Gyógyszere gyakorlatilag nincs, bár a riluzol némileg lassíthatja a progressziót.

A Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) az USA-ban 2010-2011-es adatok alapján az ALS összes prevalenciája 3,9 volt 100 000 lakosra, és az életkorral növekedett a kockázat. Míg a 18-39 évesek között 0,5/100 000 lakos, addig a 70-79 éves kor között már 17,0/100.000 lakos votl a prevalencia. A betegség 1,56-szor gyakoribb férfiakban, mint nőkben.

A JAMA Neurology 2015. június 1.-i számában online megjelent közlemény szerint a 2-es típusú diabétesz az ALS csökkent kockázatával, míg az 1-es típusú diabétesz az ALS fokozottabb kockázatával jár. A cél tulajdonképpen az, hogy megtaláljuk – ha egyáltalán van ilyen – azt a környezeti faktort, ami a 2-es típusú diabéteszben védő funkciót tölt be, és 1-es diabéteszben megtaláljuk a káros tényezőket.

A Danish National Patient Registerből sikerült kiemelni 3 650 ALS-ben szenvedő beteget az 1982 és 2009 közötti időszakból. A betegek átlagos életkora 65,4 év volt. A Danish Civil Registration Systemből minden egyes beteghez 100, életkorban és nemben megfelelő kontrollt választottak. A kórházi elbocsájtó kódolások alapján 9 294 cukorbetegségben szenvedő beteget választottak ki, figyelve arra, hogy a diabétesz diagnózisa legalább 3 évvel előzze meg az ALS diagnózisát, nehogy még nem detektált ALS mellett kialakuló diabéteszről legyen szó. Az első diabétesszel összefüggő diagnóziskor a betegek átlagos életkora 59,7 év volt. Annál az 55 betegnél, akiknél a diabétesz és az ALS egyaránt érintette a beteget, a cukorbetegséggel összefüggő első felvétel átlagosan 9,8 évvel megelőzte az ALS diagnózisát. A kutatók erősen protektív összefüggést figyeltek meg az előzetes diabéteszes kórházi felvételek és az ALS között (nyers OR: 0,59, 95%CI 0,45-0,77). Amennyiben a szocioökonómiai helyzetet, családi állapotot, lakóhelyet, (a dohányzás indikátoraként) az előzetes COPD-t, vagy az obezitást is figyelembe vették, a valószínűségi arány lényegében nem változott (utóbbinál OR 0,61, 95%CI 0,46-0,80).   

A sok helytelen kórházi kódolás során számos esetben összekeverték az 1-es és a 2-es típusú diabéteszt, ezért néha nehéz volt megfelelő választ kapni. Mivel ez jelentősen befolyásolhatta volna a tanulmányt, ezért a diagnózis idején feljegyzett életkorra alapoztak. Ennek alapján 51 éves korig a diabétesz növeli az ALS kockázatát (OR 1,68), de az arány nem érte el a szignifikancia határát. Mivel az ALS rendszerint időseket érint, alig volt fiatal betegük, de a veszély kétségtelen volt. 50 éves kor fölött a kockázat szignifikánsa „lezuhan”, jelezvén, hogy védő hatás jelent meg: pl. 65 éves korban az OR mindössze 0,65 (95%CI 0,50-0,85). Egy második szenzitivitási analízis szerint a 40 éves kor előtti cukorbetegség „csaknem szignifikáns káros összefüggést” mutat az ALS-el (OR 1,66), míg a diabétesz 40 éves kor utáni diagnózisa „szignifikáns védő hatást mutat” (OR 0,52, p=0,002).

Az ALS és az 1-es típusú diabétesz kapcsolatának mechanizmusa nem tisztázott, viszont mindkét betegség összefügg az autoimmunitás zavarával. Azt sem ismerjük, hogy a 2-es típusú diabétesz milyen mechanizmussal csökkenti az ALS kockázatát. A tanulmányban nem találtak összefüggést a lipid-eltérések és az ALS között, de nem álltak rendelkezésre koleszterin-értékek. Dr. Kioumourtzoglou szerint lehetséges, hogy a védő hatás az obezitáson és a lipid-szinteken keresztül érvényesül, de elképzelhető egy, a húgysavon keresztül ható védőmechanizmus is, hiszen a 2-es diabéteszben relatíve magas a vérben a húgysav, mely közismerten védő hatású az egyéb neurodegeneratív betegségekkel szemben. Lehet összefüggés a magasabb vércukor értékekkel is: míg az 1-es típusú cukorbetegségben a betegek inzulint kapnak, a 2-es típusban az életmód változtatásával, a fogyással lehet kézben tartani a betegséget.

A tanulmány egybevág a Muscle & Nerve-ben most megjelent közlemény adataival, mely szerint ALS-es betegek körében igen alacsony a 2-típusú diabétesz prevalenciája.

 

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

Medscape Medical News > Neurology

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.