hirdetés

Az „amiotrófiás demencia” betegségspektrum körvonalai. I. A genetikai háttér

Az utóbbi évek kutatásai meghökkentő genetikai és patogenetikai érintkezési pontokat találtak két rettegett neurodegeneratív betegség, a frontotemporális demencia és az amiotrófiás laterálszklerózis között. Két részben szemlézzük a legizgalmasabb új közleményeket, kiindulópontunk a 9-es kromoszóma és a C9ORF72-mutáció.

hirdetés

A gyorsan progrediáló bénulással járó, a diagnózistól számítva átlagosan 3 év alatt légzésbénuláshoz vezető amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) az esetek túlnyomó részében sporadikus, a családokban halmozódó esetek arányát 5%-ra becsülik, ezek szabályos mendeli öröklésmenetet követnek. Az ALS-sel kapcsolatba hozott génekben – SOD1, FUS, TDP-43 – csupán a sporadikus esetek 1%-nál kisebb hányadában találtak mutációt. A genomszintű asszociációs vizsgálatok (GWAS) kevés kockázatnövelő lokuszt azonosítottak, s még kevesebb ilyen eredmény volt megbízhatóan reprodukálható.

A frontotemporális demencia (FTD) a homloklebeny és az elülső halántéklebenyek sorvadásos megbetegedése. A típusosan viselkedészavarral kezdődő és kognitív hanyatlással folytatódó betegség demenciába torkollik, és átlagosan a tünetek megjelenésétől számított 7 év alatt válik végzetessé. Az első gén, melynek mutációját az FTD-vel kapcsolatba hozták, a mikrotubulus-asszociált tau-fehérje génje (MAPT) volt, ehhez a családban halmozódó FTD újabb gyakori okaként a progranulin növekedési faktor szintjét csökkentő GRN-mutációk, majd 2011-ben a 9-es kromoszóma 72-es nyitott leolvasási kereteként (open reading frame, ORF) számon tartott ismeretlen funkciójú gén (C9ORF72) fehérjét nem kódoló szakaszában (intronjában) talált különös mutációk csatlakoztak.

Már régi megfigyelés, hogy vannak olyan családok, amelyekben a két betegség egyszerre halmozódik: egyes családtagok FTD-ben, mások ALS-ben betegszenek meg, ismét másokon mindkét betegség tünetei kifejlődnek. M. Morita és mtsai 2006-ban a Neurology hasábjain számoltak be arról, hogy egy ilyen családban Skandináviában négy nemzedék és ötven családtag teljes genomra kiterjedő linkage-elemzésével addig ismeretlen ASL/FTD lokuszt azonosítottak. Abból a hipotézisből kiindulva, hogy a vizsgált családban az ALS és az FTD egyazon neurodegeneratív betegség különböző megnyilvánulásai, öröklésmenetük autoszomális domináns, és penetranciájuk életkorfüggő, a feltételezett közös gént a D9s1870 és D9s1791 markerek közé, a 9p21.3–p13.3 régióba lokalizálták.

A Neuron számolt be 2011 szeptemberében arról, hogy a jelzett helyen (9p21) M. DeJesus-Hernandez és mtsai, illetve A. Renton és mtsai sajátos mutációt tártak fel a neurodegeneratív betegség okaként: a GGGGCC ismétlődő hexanukleotid megsokszorozódását (expanzióját) figyelték meg. Míg az egészséges kontrollszemélyek C9ORF72 génjének kérdéses helyén legfeljebb 23 példányban volt jelen ez a szekvencia, addig az ALS-ben és/vagy FTD-ben szenvedő betegek C9ORF72 génjében 700–1600 példányban találták meg az ismétlődő hexanukleotidot. Az előbbi kutatócsoport az expanzió gyakoriságát familiáris FTD-ben 11,7%-ra, familiáris ALS-ben 23,5%-ra becsülte. Az utóbbi munkacsoport becslése szerint ez a genetikai eltérés a finn népességben a familiáris ALS-ért 46%-ban, a sporadikus ALS-ért 21,1%-ban felel.

A Lancet Neurology 2012. áprilisi számában publikált nemzetközi keresztmetszeti vizsgálat  minden eddiginél nagyobb betegpopuláción mérte fel a genetikai eltérés gyakoriságát. A világ 17 régiójában közel 6000 ALS-/FTD-beteget vizsgáltak a hexanukleotid-expanzió szempontjából. A felmérésbe bevont 4448 ALS-beteg közül 3860 fő, az 1425 FTD-beteg közül 1022 fő betegségét minősítették sporadikusnak. A neurológiai szempontból egészséges egyénekből álló 2585 fős kontrollcsoportot az USA-ban, valamint Finnországban, Olaszországban (beleértve Szardínia szigetét), Németországban, Ausztráliában, illetve a Human Gene Diversity Panel résztvevői közül toborozták. A hexanukleotid ismétlődéseinek számát félkvantitatív polimeráz-láncreakciós technikával határozták meg, amely különbséget tett a 30-nál több és a 20 nál kevesebb ismétlődést magukba foglaló gének között.

A sporadikus ALS 3860 esetének 6,3%-ában, a sporadikus FTD 1022 esetének 5,8%-ában találtak kóros hexanukleotid-expanziót. A sporadikus esetek csoportjában 3377 fehér bőrű ALS-beteg között 7,0%, 981 európai fehér bőrű FTD-beteg között 6,0% volt az expanzió gyakorisága. A mutáció tehát mintegy tízszer annyi sporadikus eset hátterében mutatható ki, mint a korábban az ALS/FTD sporadikus formájával korábban leggyakrabban kapcsolatba hozott mutáció. Ez azt is jelenti, hogy a sporadikusnak vélt ALS-nek és FTD-nek legalább 6–7%-át tulajdonképpen „kriptofamiliárisnak” kell tekintenünk.

A familiáris hátterű eseteket tekintve 588 ALS-beteg 37,6%-a (fehér bőrűek: 39,3%), illetve 403 FTD-beteg 25,1%-a (fehér bőrűek: 24,8%) hordozta a genetikai eltérést. Európán belül kiemelkedően nagy a mutáció gyakorisága a finn és a szardíniai népességben. Az USA-ban 72 hispán etnikumú beteg között hat, 49 afroamerikai beteg között két hordozót találtak. Az ázsiai betegek között egyetlen (japán) hordozó akadt. Az egészséges kontrollszemélyek közül öten hordozták a mutációt (0,2%): két idős vizsgálati alany a finnek és három 40 évesnél fiatalabb a németek, illetve amerikaiak között.

A genetikai eltérés fenotípusos penetranciáját a Kaplan–Meyer-módszerrel becsülték 603 hordozó adatai alapján: a penetrancia eszerint 35 éves kor alatt 0, az 50%-ot 58 éves korra éri el, és 80 éves korra válik 100%-ossá. A penetrancia életkorfüggését retrospektív kohorszok alapján becsülték, ami túlbecsülheti a penetranciát, ezért ezeket az adatokat prospektív vizsgálatban ellenőrizni kell.

A mutáció hordozói közül 262 személy genomjának haplotípus-vizsgálata azt mutatta, hogy mindannyian ugyanazt a korábban leírt finnországi eredetű alapító (founder) haplotípust hordozzák, melynek megjelenése 1500 évvel ezelőttre tehető. Úgy tűnik tehát, hogy valamennyi ma élő C9ORF72-mutáns ALS- és FTD-beteg közös őstől származik, bár az is elképzelhető, hogy egy fragilis, mutációra hajlamosító haplotípus talaján alakult ki többször, egymástól függetlenül ugyanolyan típusú genetikai elváltozás.

Rosa Rademakers a Lancet Neurology szerkesztőségi cikkében úgy értékeli a fenti eredményeket, hogy bár sok fontos kérdésre nem kaptunk még választ a C9ORF72-beli hexanukleotid-expanzióval kapcsolatban, az a tény, hogy különböző populációkban mind a sporadikus, mind a familiáris ALS- és FTD-esetek tekintélyes hányadában jelen van ez a mutáció, nagyban befolyásolhatja az ALS- és FTD-kutatás jövőbeni prioritásait. Áttekintésünk második részében azt vizsgáljuk, miként helyezik új megvilágításba az új genetikai eredmények az ALS és az FTD genetikai szűrését, a két betegség patogeneziséről és klinikumáról alkotott képünket. Ehhez esősorban a Brain 2012. márciusi számának tematikus összeállítását vesszük majd górcső alá.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.