hirdetés

Csökkenthető-e a vibráció okozta egészségkárosodás?

Szükség van az építőipari munkagépek rezgéskontrollálására ahhoz, hogy teljesüljön a fenntartható környezeti fejlődés, ugyanakkor elkerüljük a munkások egészségkárosodását.

hirdetés

A foglalkozási ártalmakra is igaz, hogy célszerűbb és könnyebb a károsodást megelőzni, mint gyógyítani. A vibráció, az építőipari munkagépek működése során keletkező rezgés komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a velük dolgozók számára. Bármilyen frekvenciájú rezgést, mely továbbítódik a testre, teljes testvibrációnak (TTV) nevezünk. A TTV egészségkárosító a munkagépek vezetőire nézve, mivel fáradtsághoz és sérülésekhez vezethet. Az építőipari munkagépek vezetői gyakran vannak kitéve TTV-nek hosszabb időszakokra, néha naponta több mint nyolc órán keresztül, szigorú építkezési feltételek mellett. A rezgések átterjednek a vezető testére a jármű gerjesztett részein, többek közt a vázon és a vezetőülésen keresztül. Kísérleti tanulmányok azt mutatták, hogy a TTV hatással lehet az ágyéki gerincre és a kapcsolódó idegrendszerre, derékfájást okozhat. A vibrációra való érzékenység egyénenként és szervenként is eltérő lehet. Feng Chi és munkatársaitanulmánya a kerekes rakodógépek rezgésének mérsékelésére alkalmazható módszereket vizsgálta azzal a céllal, hogy növelje a gép versenyképességét és csökkentse az ahhoz társuló egészségügyi kockázatot. Kínában az építőipari munkagép-ipar gyors fejlődése és a magasabb minőségű termékek iránt támasztott igények következtében a vevők több pénzt adnak ki a biztonságossági és kényelmi szempontokat is figyelembe vevő termékekre. A rezgés szignifikánsan befolyásolja a munkaerő fáradtságát és biztonságát, ezért ez egy olyan tényező, melyet érdemes megvizsgálni.

A vibrációra az egyes szervek rezonálnak, azaz meghatározott rezgésszámnál a hatás erősödik. A legtöbb szerv természetes rezonanciája 2 és 18 Hz között mozog. A British Standards Institution szerint a TTV szignifikánsan befolyásolhatja mozgáskoordinációt, kézremegést, fáradtságot okoz, így ronthatja a feladat elvégzésére való képességet, sőt modulálhatja a beszédet. Az . Int. J. Environ. Res. Public Health –ben megjelent tanulmányban a szerzők piaci visszajelzések alapján kezdtek vizsgálni egy bizonyos típusú kerekes rakodógépet. Ennek a vezetőülésének bal és jobb irányú rezgése szignifikáns szintet ér el egy bizonyos sebesség felett. Az abnormális rezgést kiváltó alkatrészek megtalálása érdekében nyomonkövetési módszert (order tracking technique (OTT)) és átviteli út elemzést alkalmaztak a kerekes rakodógép rezgésforrásainak analizálására. A kerekes rakodógép a földmunkagépek egy fontos típusa, amelyet főként zordabb környezetben, úgymint bányákban és építkezési területeken használnak. Az analízisből kiderül, hogy az abnormális rezgés az abroncs és az út interakciójából származik, melyet a felerősített a vezetőfülke majd végül átvette a rezgést a vezetőülés.  A cikkben kifejtett rezgéscsökkentő stratégia alkalmazását követően a vezetőülés rezgésének amplitúdója 50,8%-kal csökkent. A szerzők ezzel is bizonyították, hogy a foglalkozási ártalmak kockázata csökkenthető megfelelő odafigyeléssel.

 

Forrás: International Journal of Environmental Research and Public Health

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.