hirdetés

Egy faktor, amely meghatározhatja az emlőrák jövőbeli kezelését

Ausztrál tudósok kimutatták, hogy egy transzkripciós faktor hogyan vezet az emlőrák egy olyan agresszív altípusának a kialakulásához, amely nem ösztrogénérzékeny és nem reagál az antiösztrogén terápiákra, például a tamoxifenre vagy az aromatázgátlókra.

hirdetés

A transzkripciós faktoroknak nevezett molekulák a gének ki- és bekapcsolásáért felelősek. Ebben az esetben az ELF5 néven ismert transzkripciós faktor már az emlőráksejt életének igen korai szakaszában gátolja az ösztrogénérzékenységet.

2008-ban a sydney-i Garvan Orvoskutatási Intézetben dolgozó Chris Ormandy professzor kimutatta, hogy az ELF5 a felelős az ösztrogénreceptor-negatív sejtek kialakulásáért az emlőben a terhesség során.

A mostani kutatás során Ormandy professzor és munkatársai – dr. Maria Kalyga és David Gartego-Ortega – azt fedezték fel, hogy emlőrákban is ugyanez a molekuláris mechanizmus működik, és hogy az ELF5 képes a már meglévő tumort is ösztrogénra érzéketlenné tenni.

A kutatócsoport azt a genetikai mechanizmust is leírta, amelynek révén az ELF5 az ösztrogénhatás ellen hat, és kimutatták, hogy az ELF5 szintjének megváltoztatásával át lehet alakítani az emlőrák altípusát is. Az eredményeket a PLoS Biology online kiadása közölte.

„Munkánkból az derül ki, hogy gyakran azért válnak az emlőrákok rezisztenssé az antiösztogén kezelésre, mert a tumorban megemelkedik az ELF5 szintje, és így funkcionálisan ösztrogénreceptor-negatívvá válnak” – mondta Ormandy professzor. „Ez felveti azt a lehetőséget, hogy az emlőrákokat az ELF5 szintjének manipulálásával lehetne kezelni.”

„Mivel az ELF5 a sejt belsejében van, az ilyen kezelést feltehetően olyan kismolekulájú terápiával lehetne megvalósítani, amely a fehérje-fehérje interakciókra hat vagy pedig kis gátló RNS-ekkel.” „Az is reális lehetőség, hogy meghatározzuk a daganatokban az ELF5 szintjét, és ennek alapján megjósoljuk a kezelésre adott várható választ – így segíteni lehetne a kezeléssel kapcsolatos döntések meghozatalát.”

„Kulcsfontosságú eredményünk az, hogy egyetlen transzkripciós faktor manipulálásával meg tudjuk változtatni az emlőrák altípusát” – foglalta össze Ormandy professzor.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.