hirdetés

Egy gén javíthatja az ínsérülések kezelését

Egy állatkísérlet eredményei szerint az inak fejlődésében szerepet játszó gén nagy jelentőségű az ínszövetek épségének fenntartásában. 

hirdetés

A japán szerzők a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című lapban tették közzé tapasztalataikat.

„Eredményeink újabb adalékokkal szolgálhatnak az ínbetegségek patogenezisének megértéséhez és a terápiás döntések meghozatalához” – mondja dr. Hiroshi Asahara, a vizsgálat vezetője (The Scripps Research Institute, La Jolla, Kalifornia)

Az inakat erős kollagén- és elasztinkötegek építik fel, melyek biztosítják az inak teherbíró képességét és rugalmasságát. Felnőttkorban azonban az inak rostjai között már alig vannak sejtek. A sejtszegénység következtében kevesebb „fehérjegyár” áll rendelkezésre a károsodott vagy kóros inak gyógyulásához szükséges fehérjék előállításához.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálat új ismeretekkel egészítette ki azokat a korábbi tapasztalatokat, melyek szerint a Mohawk transzkripciós faktort (MKX) kódoló, az embriófejlődés alatt aktív Mkx jelű gén az, ami arra instruálja a sejteket, hogy ínszövetté alakuljanak.

Patkánykísérletek során Asahara professzor és munkatársai azt vették észre, hogy a Mkx gén felnőttkorban is megőrzi aktivitását, ezzel fenntartva az inak erejét és épségét.

A szerzők azt találták, hogy Mkx gén hiányában felgyorsul a porc- vagy csontsejtek képződése. Ez „osszifikációhoz” egy olyan, funkcióvesztést okozó állapothoz vezet, melyben az ínszövetben csontszigetek alakulnak ki.

A másik izgalmas megfigyelés az volt, hogy a Mkx felnőttkorban lényeges szerepet játszik a mechanikus stressz iránti érzékenységben. Úgy tűnik, hogy az ín megfeszülésére a MKX transzkripciós faktor több tenocyta képződésével reagál.

A szerzők reményei szerint mostani tapasztalataik olyan génterápiák kifejlesztéséhez vezethetnek el, melyek a Mkx célba vételével erősíthetik az inakat.

Ebben a vizsgálatban a kutatók egy új génszerkesztő eszközt, a CRISPR/Cas9-et használták a Mkx manipulálására patkányoknál. Ez már önmagában is jelentős előrelépés, mivel a patkányok embrionális sejtjeit nem könnyű manipulálni az ilyenfajta kutatásokban.

„Amennyiben sikerül megértenünk az inak fejlődésének molekuláris mechanizmusát, akkor az így szerzett ismereteket felhasználhatjuk regeneratív terápiák kifejlesztésére az ínbetegségek és -sérülések kezelésében” – járja eredményeik ismertetését dr. Hiroshi Asahara professzor.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.