hirdetés

Egy új gyógyszer megakadályozza a „graft versus host” reakciók felét

Egy új gyógyszercsoport csökkentette az esélyét annak, hogy a betegekben kialakul az életmentő csontvelő átültetés súlyos és gyakran halálos mellékhatása, a graft versus host reakció – ezt közölték a Michigani Egyetem rákközpontjának kutatói.

hirdetés

A vizsgálat során először próbálták ki ezt a kezelést emberekben: a transzplantáció után alkalmazott standard kezelést a vorinostat nevű gyógyszerrel egészítették ki. A hatás drámai volt: míg a csak standard kezelés mellett tipikusan a betegek 42%-ában alakul ki graft versus host reakció, a vorinostatot is kapó betegekben csak 21% volt ez az arány.

A vizsgálat eredményeit az Amerikai Hematológiai Társaság december 9-i 54. éves találkozóján ismertette dr. Sung Choi gyermekgyógyász, a kutatás vezetője.

„A graft versus host reakció a transzplantáció legsúlyosabb szövődménye, és emiatt nem tudjuk szélesebb körben alkalmazni az átültetést. A prevenciós stratégiák az utóbbi 20 évben lényegében változatlanok maradtak. Ez a vizsgálat azzal kecsegtet, hogy talán egy új módszert találtunk e szövődmény megelőzésére” – mondta dr. Choi.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jelenleg a vorinostatot bizonyos rákok kezelésére engedélyezi. A Michigani Egyetem kutatói azonban dr. Pavan Reddy belgyógyász vezetésével – aki ennek a vizsgálatnak is szenior szerzője – azt fedezték fel laboratóriumi vizsgálataik során, hogy a gyógyszernek gyulladásellenes hatása is van – ennek alapján azt feltételezték, hogy a gyógyszer megelőzheti a graft versus host reakciót, amelynek során a donor sejtjei megtámadják a recipienséit.

Most 47 olyan beteg adatairól számoltak be, akik idősebb felnőttek voltak és csökkentett intenzitású csontvelő-átültetésen estek át, melynek során a donor egyik rokonuk volt. A transzplantáció után a standard kezelés mellett vorinostatot is kaptak tabletta formájában.

A vorinostatot a kutatók biztonságosnak és tolerálhatónak találták még ebben az érzékeny betegcsoportban is, és mellékhatásait jól lehetett kezelni. A vizsgálat résztvevőinek körében a halálozás és a rák kiújulása hasonló arányú volt, mint amilyen egyébként is lenni szokott.

Az eredmények megfeleltek annak, amit korábban a laboratóriumban, egerekben találtak. Dr. Reddy már nyolc éve tanulmányozza a laboratóriumban ezt a fajta terápiát.

„Ez egy egészen megközelítése a graft versus host reakció megakadályozásának” – mondta dr. Choi. A vorinostat célpontjai a hiszton deacetilázok, míg a hagyományos kezelés során használt gyógyszerek más molekulákat céloznak meg.

„A vorinostatnak kettős hatása van, egyrészt rákellenes, másrészt gyulladásellenes szer. Ez az, amiért nagyszerű lehetőség ezt felhasználni a graft versus host reakció prevenciójára, mert emellett a leukémia kiújulását is gátolja” – magyarázta dr. Choi.

A vizsgálat jelenleg is tovább folyik. A továbbiakban a kutatók olyan betegeket akarnak majd toborozni a vorinostat kipróbálására, akik nem rokonuktól, hanem egy idegentől kaptak csontvelőt – ebben az esetben még nagyobb a graft versus host reakció veszélye.

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.