hirdetés

EMA felülvizsgálat a Zhejiang Huahai valsartan hatóanyagával szemben

Az Európai Bizottság 2018. július 5-én kezdeményezte a Zhejiang Huahai által gyártott valsartan hatóanyagú készítmények teljes felülvizsgálatát, annak potenciálisan karcinogén N nitrozodimetilamin (NDMA) szennyeződése miatt.

hirdetés

Az Európai Bizottság 2018. július 5-én a 2001/83/EK Irányelv 31. cikke szerint kezdeményezte a Zhejiang Huahai (Linhai, Kína) által gyártott valsartan hatóanyagú készítmények teljes felülvizsgálatát, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) a nemzeti gyógyszerhatóságokkal együttműködésben végez. A vizsgálat többek között kiterjed arra, hogy milyen mértékű az érintett, a valsartan hatóanyagot tartalmazó készítmények szennyezettsége, és lehet-e ez bármilyen hatással az adott gyógyszereket használó betegekre. A vizsgálat eredményei szerint az Európai Gyógyszerügynökség Humán Gyógyszereket Értékelő Bizottsága (Committee for Medicinal Products for Human Use - CHMP) véleményt fogalmaz meg, amely alapján az Európai Bizottság valamennyi uniós tagállamra végleges, jogilag kötelező érvényű határozatot ad ki.

A cég által gyártott valsartan hatóanyagban a nitrózaminok csoportjába tartozó N-nitrozodimetilamin (NDMA) szennyeződést találtak, ami valószínűleg a gyártó által bejelentett 2012-es technológiaváltást követően, gyártási melléktermékként képződve juthatott a készítménybe úgy, hogy a rutin ellenőrzések nem mutatták ki. A nitrózaminok általában stabil vegyületek, lassan bomlanak fény hatására vagy savas kémhatású vizes oldatokban. Természetes körülmények között nitrozo vegyületek nem fordulnak elő. Számos élelmiszerben előfordulnak, illetve a főzés közben keletkezhetnek. A nitrózaminok rákkeltő hatását először 1956-ban írták le. Az IARC (Nemzetközi Rákkutató Intézet – International Agency for Research on Cancer) állásfoglalása szerint összességében a nitrózaminok egyes vegyületei emberben bizonyítottan rákkeltőek, a többi vegyületet emberben valószínűleg illetve feltételezhetően rákkeltő kategóriába sorolta be. Az N-nitrozodimetilamin (NDMA) R-mondatai között szerepel az R45 (Karcinogén hatású lehet) és az R48/25 (Szájon keresztül hosszabb időn át a szervezetbe jutva mérgező: súlyos egészségkárosodást okozhat). A vegyület karcinogén hatását állatkísérletek bizonyították, ugyanakkor igen kis mennyiségben nem okoz daganatos megbetegedést. Az EMA előzetes értékelése, extrapolációja szerint ez azt jelenti, hogy minden 5000 olyan betegre, akik 7 éven keresztül minden nap a valsartan maximális napi dózisát (320 mg) kapják, plusz egy rákos megbetegedést idézne elő a mostani szennyeződés, és ehhez még szükséges feltételezni azt is, hogy a feltárt mértékű szennyeződés (60 ppm) a végtermékben, azaz a gyógyszerekben is ugyanezen koncentrációban lesz jelen. A potenciális rákkeltő hatás extrapolációját az EMA az élethossz alatti rákbetegségek kockázata (ez jelenleg 3 betegből 1), állatkísérletek eredményei, valamint a más forrásokból származó NDMA kitettség figyelembe vételével végezte el.

Az Európai Unió 28 tagállamának többsége, azaz Magyarországhoz hasonlóan Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia is kivonta a forgalomból az érintett készítményeket. Az OGYÉI nyilvánosságra hozta azon készítmények listáját, melyekhez a Zhejiang Huahai gyártotta a hatóanyagot, így potenciálisan szennyezettek lehetnek. Megállapításra került, hogy a gyártó nem sértette meg a szakmai irányelveket, és a hatóságoknak nincs tudomásuk arról, hogy a probléma a cég által készített bármely más gyógyszerhatóanyagot érintené.

Az EMA és a nemzeti gyógyszerfelügyeleti hatóságok felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy sokkal nagyobb kockázattal járhat a betegekre nézve, ha most azonnal és hirtelen leállnak az érintett termékek szedésével, mint amekkora veszélyt a szennyezett készítmény jelent, ezért a gyógyszeres terápia szakszerű orvosi átállításáig az a legjobb megoldás, ha továbbra is folyamatosan használják az eddigi készítményeiket. Az angiotenzin receptor blokkolók (ARB-k) csoportjába tartozó valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket a keringési rendszer súlyos vagy potenciálisan súlyos állapotában (magas vérnyomás, korábbi szívroham vagy szívelégtelenség) szenvedő betegeknél alkalmazzák. Minden tagállam saját hatáskörben dönthet az érintett gyógyszerek visszahívásának módjáról, Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékozódott az ügyben, a felsorolt országokban is zajlik a betegek értesítése, az intézkedésekről pedig folyamatosan tájékoztatják az európai központot. Az OGYÉI arra kéri az szennyezett hatóanyag-tartalmú készítményt szedő betegeket, hogy 1 hónapon belül keressék fel a házi-, illetve szakorvosukat.

Az EMA értesítette a Zhejiang Huahai által gyártott valsartan hatóanyagot készítményeikben korábban vagy jelenleg felhasználó cégeket, hogy küldjenek mintákat, melyekből megállapítható a végtermékek valós NDMA tartalma. Az EU hivatalos ellenőrző laboratóriumaiban további tesztek is folynak, és amint ezek eredményei rendelkezésre állnak, az EMA további információkkal szolgál majd arról, hogy pontosan milyen kockázatot is jelent a szennyezés az EU polgárai számára.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Update on review of recalled valsartan medicines (EMA press release)

EMA reviewing medicines containing valsartan from Zhejiang Huahai following detection of an impurity (EMA press release)

EMA reviewing medicines containing valsartan from Zhejiang Huahai following detection of an impurity (EMA press release)

Európai intézkedések a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által gyártott valsartan hatóanyagot tartalmazó készítményekkel kapcsolatban

OGYÉI Sajtóközlemény - Tájékoztató a valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentők ellátásával kapcsolatban

OGYÉI: Kivonás, felfüggesztés - 2018.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.