hirdetés

ESC 2014-5: Polipill segíti szívbetegek terápiahűségét

A kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozás utóbbi két évtizedben tapasztalt javulása nagyrészt a másodlagos megelőzés gyógyszereinek köszönhető, de a betegek terápiahűsége nem túl jó. A polipill gyógyszerkombináció lényegesen javította a pontos gyógyszerszedést.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A gyógyszertechnológia fejlődésével mind gyakrabban jelennek meg többféle gyógyszerhatóanyagot tartalmazó kombinált készítmények. Már egy évtizede jelent meg az a tanulmány, mely az infarktus utáni időszakban élő betegek számára ajánlott sztatint, aszpirint, háromféle vérnyomáscsökkentőt és az akkor még fontosnak vélt folsav kis adagját tartalmazó kombinációt  a kardiovaszkuláris esemény ismétlődésének megelőzésére. Nicholas Wald és Malcom Law angol professzorok az általuk javasolt, polipillnek nevezett szekunder prevenciós készítmény folyamatos szedéséről azt gondolta, hogy a szívroham ismétlődése 80 %-kal csökken és a várható életkilátás 11 évvel nő. Különböző változatokban több gyógyszergyár készített is polipillt, de a kezelőorvosok másodlagos megelőzésre általában inkább az erre a célra optimálisnak tartott gyógyszerek egyidejű szedését javasolták. A 3 vagy akár többféle készítmény szedése esetén azonban a betegek terápiahűsége igen rossznak bizonyult, ezért Valentin Fuster és munkatársai nagy, nemzetközi tanulmányban azt vizsgálták, hogy az infarktus utáni állapotban lévő betegek terápiahűségét befolyásolja-e,hogy a másodlagos prevencióban javasolt készítményeket külön- vagy egyetlen, polipill kombinációban kapják.

A FOCUS (Fixed-Dose Combination Drug for Secondary Cardiovascular Prevention) tanulmányban Fuster professzor polipillje a Trinomia nevet kapta, három összetevője: aszpirin (100 mg), simvastatin (40 mg) és ramipril (2,5, 5, vagy 10 mg) volt.   

Az öt országban (Spanyolország, Olaszország, Argentina, Brazilia és Paraguay) folytatott első vizsgálat, a FOCUS 1 során 2 118 különböző szocio-ökonómiai státuszú és társbetegségekkel bajlódó, infarktuson átesett beteg kapta a fenti szereket külön-külön illetve egyetlen tablettában. A gyógyszerszedés pontosságát az erre vonatkozó kitöltött kérdőívek segítségével és a tabletták megszámolásával ellenőrizték.  A terápiahűség 45,5 %-nak bizonyult. A rossz terápiahűség az 50 évesnél fiatalabb betegek, a bonyolult gyógyszerelés, depresszió, hiányos betegbiztosítás, nem megfelelő társadalmi helyzet esetén gyakori.

A FOCUS 2 négy országban (Spanyolország,Olaszország, Argentina és Paraguay), kilenc hónapon keresztül zajló randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat volt, amely összehasonlította az infarktus utáni betegek terápiahűségét és a koronária kockázati tényezőik alakulását. A FOCUS 2 vizsgálatban a fiatalabb kor, a depresszió és a bonyolult gyógyszerelés továbbra is szerepet játszott a gyógyszerszedés pontatlanságában. A terápiahűség javult, ha a beteg biztosítása és környezetének támogatása jobb lett. A kilenc hónapos megfigyelés tanúsága szerint a betegek a polipillt szignifikánsan pontosabban szedték, mint a külön-külön tablettákat:  65,7 % , illetve 55,7 %, p=0,012.

Prof. Fuster szerint egyértelmű, hogy a polipill javítja a betegek terápiahűségét, de szereinte a folytatás, az, hogy a polipill milyen mértékben csökkenti a kardiovaszkuláris események gyakoriságát, még izgalmasabb kérdés.   

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.