Étrend kiegészítők és egészség
Egy újabb meta-analízis szerint mérsékelt annak valószínűsége, hogy az étrend kiegészítők védenék a kardiovaszkuláris rendszert.
Egy randomizált, kontrollált vizsgálatok adatait feldolgozó meta-analízis szerint nincs elfogadható bizonyíték arra, hogy a legfontosabb 16 féle étrend kiegészítő, vagy a sótlan, illetve a „a rossz zsírban szegény, a jó zsírban gazdag” diéta csökkentené a kardiovaszkuláris (CV) megbetegedések számát, hosszabb életet biztosítva az embernek.
Dr. Safi U. Khan (West Virginia University, Morgantown) és munkatársai júliusban az Annals of Internal Medicine-ben online azt közölték, hogy bár egyes preventív táplálkozási vizsgálatok szerint némi védelem megfigyelhető a CV betegségek ellen, de a „bizonyítékok minősége szuboptimális". Az átnézett 277 randomizált, kontrollált vizsgálatból 9 szisztematikus randomizált, kontrollált vizsgálatban és 4 egyéb vizsgálatban szereplő 16 étrend kiegészítő hatását elemezték 992.129 személy adatai alapján. Arra a megállapításra jutottak, hogy az A, B6, C, E vitamint tartalmazó multivitaminok , az önmagában szedett D-vitamin, kalcium és vas, a mediterrán étrend, a csökkentett telített zsírsav-bevitel, a fokozott omega-3 alfa linolénsav(ALA)-bevitel, vagy a fokozott omega-6 PUFA-bevitel nem javítja szignifikánsan a CV betegségek kimenetelét. Dr. Khan azt javasolja, hogy „ne szórjuk a pénzt fölöslegesen. Ha javítani akarjuk kardiovaszkuláris állapotunkat, akkor sok természetes táplálékot együnk, mozogjunk, ne dohányozzunk, ne alkoholizáljunk, és kerüljük az ülőmunkát”.
Az alacsony sótartalmú diéta, vagy az omega-3 LC-PUFA, a folsav, a kalcium plusz D-vitamin kiegészítők viszont statisztikailag gyenge, de szignifikáns hatással vannak a CV történésekre illetve a bármely okból bekövetkező halálozásra.
Kiegészítő v. diéta |
Vizsgált kérdés |
HR (95%CI) |
Bizonyíték szintje |
Csökkentett sóbevitel normotenziós egyénekben |
Bármely okból történő halálozás |
0.90 (0,85-0,95 |
Mérsékelt |
Csökkentett sóbevitel hipertóniás egyénekben |
CV mortalitás |
0,67 (0,46-0,99) |
Mérsékelt
|
Omega-3 LC-PUFA |
Szívinfarktus |
0,92 (0,85-0,95) |
Alacsony |
Omega-3 LC PUFA |
Koronária betegség |
0,93 (0,89-0,98) |
Alacsony |
Folsav |
Stroke |
0,80 (0,67-0,96)0 |
Alacsony |
Ca plusz D-vitamin |
Stroke |
1,17 (1,05-1,30) |
Mérsékelt |
A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Amitabh C. Pandey és Dr. Eric J. Topol (Scripps Research and Scripps Clinic La Jolla, Kalifornia) „igen ambíciózus meta-analízisnek” nevezik a közleményt. A szerzők elsődleges következtetése, mely szerint „az alacsony sótartalmú diéta csökkentheti a bármely okból bekövetkező halálozást normotenziós egyénekben és – bár kisebb bizonyossággal – de az omega-3 zsírsav és folát kiegészítés kedvezően hat a szívrohamokra és stroke-ra, ellentétben áll az előzetes vizsgálatok eredményeivel, melyek ugyanezen kiegészítéseknek semmilyen hatását nem tudták igazolni.”
A kommentátorok szerint a világ különböző tájain eltérő módon és mértékben , de dúsítják az élelmiszereket kalciummal, D-vitaminnal és foláttal ,ami torzíthatja az adatokat. A táplálkozási vizsgálatok további korlátja, hogy rendszerint a résztvevők beszámolóin alapulnak, "ezért ez a legújabb tanulmány sem oldja fel az étrend kiegészítők hasznával kapcsolatos bizonytalanságunkat. Így igen nehéz bármely étrend kiegészítőről, vagy diétáról pontos véleményt alkotni, illetve azokat a táplálkozási ajánlásokban szerepeltetni”.
Források: