hirdetés

Fizikai terhelés krónikus szívelégtelenségben

A keringési elégtelenség és középsúlyos vagy súlyos bal kamrai szisztolés diszfunkció válogatott eseteiben a terhelési programok növelik a funkcionális kapacitást és mérséklik a panaszokat. A testedzés elkezdése előtt ki kell vizsgálni a betegeket. A program kezdetben ellenőrzés mellett végzendő, és időtartamát a tűrőképesség függvényében növelhetjük. A legegyértelműbb kedvező hatást a hetenként legalább három alkalommal, legalább 12 héten át végzett testedzés fejti ki. Az aerob tréninget 20–40 percig folytathatja a beteg, lépcsőzetes terhelés mellett a maximális szívfrekvencia 50–85%-án, illetve a maximális oxigénfogyasztás 40–70%-án. A legalább 6–12 hetes testedzési programot mellékhatások nélkül végrehajtó, kis kockázatú betegek könnyű vagy közepes intenzitású rezisztenciatréningeken is részt vehetnek.

A krónikus szívelégtelenség az Egyesült Államokban ma már pandémiának számít. Évente megközelítőleg 500 000 esetet ismernek fel, s a betegek közül 7000 főt jegyeznek elő szívtranszplantációra. Nagyon fontos tehát, hogy mindig szem előtt tartsuk azokat a beavatkozásokat, amelyek ebben a populációban jelentősen csökkenthetik a morbiditást és a mortalitást. A klinikusok egyre inkább egyetértenek abban, hogy a stabil, kompenzált állapotú szívelégtelenségben szenvedő betegek kedvezően reagálnak a testedzési programokra. Az ilyen programok nemcsak a panaszokat mérséklik, hanem a betegség klinikai lefolyását is befolyásolják.

A krónikus szívelégtelenség

A szívelégtelenségben szenvedő betegek egyöntetűen fáradékonyságról és csökkent terhelhetőségről számolnak be. E betegek várható túlélési idejének jó előrejelzője a maximális oxigénfogyasztással (V•o2max) jellemzett terhelési tolerancia (1. ábra).1 Az 1980-as évekig a dekompenzált betegeket kizárták a rehabilitációs terhelési programokból, mert azokat számukra nem tartották biztonságosnak. A korábbi stratégiák minden dekompenzált beteg számára pihenést írtak elő mint első vonalbeli kezelést. Az orvosok azt tanácsolták betegeiknek, hogy a keringéssel szemben támasztott igény csökkentése végett mérsékeljék fizikai aktivitásukat, jóllehet a tartós pihenés nem indokolt, és nem is kedvező hatású. A fizikai edzettség csökkenése alkalmasint szerepet játszhat a szívelégtelenség másodlagos megnyilvánulásainak létrejöttében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Randy W. Braith, PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.