hirdetés

Foglalkozási tüdőbetegség, 2. rész:a diffúz parenchymás elváltozások okai

Bár az alapellátásban előforduló foglalkozási eredetű tüdőbetegségek közül az asthma a leggyakoribb, az orvosnak gondolnia kell egyéb, munkával kapcsolatos légzőszervi betegségekre is. A kétrészes közlemény második részében a szerzők az alapellátásban dolgozók szemszögéből áttekintik a foglalkozási diffúz parenchymás tüdőbetegségeket és irritánsok kiváltotta reakciókat. Részletesen kitérnek arra is, mikor és hová kell küldeni a szövődményes betegeket, és tájékoztatnak a foglalkozási tüdőbetegségekkel és toxikus expozíciókkal kapcsolatos további információ specifikus forrásairól.

A kétrészes cikk első részében (22–27. oldal) a foglalkozási tüdőgyógyászat első öt alapelvét ismertettük az alapellátásban dolgozó orvosok számára. Ezek az alábbiak:

  1. A foglalkozási eredetű tüdőbetegség három közös jellegzetessége: (1) munkahelyi expozíció okozza vagy súlyosbítja; (2) megelőzhető; és (3) potenciálisan kompenzálható.
  2. A legfontosabb foglalkozási eredetű tüdőbetegségek négy csoportba oszthatók.
  3. Bármely dolgozó újonnan diagnosztizált asthmás vagy diffúz parenchymás tüdőbetegsége esetén a foglalkozási eredet lehetőségére feltétlenül gondolni kell.
  4. A foglalkozással kapcsolatos rövid kórelőzmény felvétele mindössze két percet vesz igénybe.
  5. A foglalkozási asthma kórisméjét a kórelőzményi és fiziológiai bizonyítékok alapján állíthatjuk fel, mely alátámasztja az asthma és az inhalációs munkahelyi expozíció közötti kapcsolatot. Megjegyzendő, hogy a betegség okának kizárólagos és egyértelmű tisztázása ritkán sikerül.

A közlemény hátralévő részében az eddig nem tárgyalt öt alapelvet tekintjük át, melyek a diffúz parenchymás tüdőbetegségekkel és további kivizsgálásukkal kapcsolatos információkkal, valamint a foglalkozási tüdőbetegségben szenvedő betegek szakemberhez irányításával foglalkoznak.A pneumoconiosis a tüdő inhalált szervetlen vegyületek (pl. ásványi anyagok) hatására fellépő, nem daganatos jellegű, granulomatózus és fibrotikus reakciója. Bár e kórképek a háziorvosi gyakorlatban csak ritkán fordulnak elő, felismerésük mégsem jelent különösebb nehézséget. A diagnózist alapvetően a kórelőzményben valószínűsíthető specifikus szervetlenanyag-expozíció, a pneumoconiosis jellegzetességeit mutató diffúz parenchymás tüdőbetegségre utaló mellkasi röntgenlelet és az expozíció óta eltelt megfelelő időtartam alapján állítjuk fel. A légzésfunkciós vizsgálatok során regisztrált restriktív ventilációs zavar és
a fizikális vizsgálat alkalmával belégzéskor észlelt krepitáció is megerősíti
a pneumoconiosis kórisméjét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ware G. Kuschner, MD - Paul Stark, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.