hirdetés

Folsavval a születési defektusok ellen

A várandós nők folsavbevitelének jelentős növelésével akár felére is csökkenthető a születési defektusok - ezen belül is pl.a spina bifida - előfordulásának valószínűsége. Ezen belül is a legfontosabb az olyan defektusok számának csökkentése, mint a spina bifida, mely évente 300 ezer újszülöttet érint világszerte.

hirdetés

A South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI) kanadai kormány által is szponzorált munkacsoportjának eredményei a BMJ Global Health című lapban jelentek meg: eszerint a 2,8 mg folsavat tartalmazó vas-folsav (IFA, iron folic acid) pótlás akár egynegyedére is képes csökkenteni a velőcsőzáródási rendellenességek (NTD, neural tube defect) előfordulását  a szokványosan alkalmazott 0,4 mg-os napi dózishoz képest.

A vizsgálatot vezető dr. Tim Green professzor szerint a vizsgálat ideje alatt a napi 2,8 mg-os folsavpótlásban részesülő nők 70%-ánál sikerült elérni a vörösvértestekben olyan folátkoncentrációt, mely már a NTD rizikójának csökkenésével társult, míg a szokványos 0,4 mg-os adagot szedő nők csoportjában ez az arány mindössze 10% volt.

A szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a folsavpótlás nemcsak azon nők számára szükséges, akik gyermeket terveznek, hanem minden, szexuálisan aktív nőnek szednie kellene. Mégpedig azért, mert a terhességeknek összességében körülbelül fele nem tervezett, az alacsony és közepes gazdasági fejlettségű országokban csak a tizenéves korosztályban 10 millió ilyen nem tervezett terhesség jön létre. Mire ezekben a nőkben tudatosul, hogy terhesek, már nem lehet kiaknázni az IFA előnyeit.

A kutatók becslése szerint világviszonylatban körülbelül felére lehetne csökkenteni a NTD előfordulását, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a leutóbbi eredmények értelmében teszi meg a megfelelő lépéseket.

A WHO jelenleg hetenkénti vaspótlást javasol minden 15 és 49 év közötti nő számára azokban az országokban, ahol az anaemia előfordulási aránya meghaladja a 20%-ot. Az irányelv indokolt és észszerű, hiszen a vashiányos vérszegénység a várandósság gyakori kísérőjelensége: a fej­lett országokban a szülésig csaknem minden negyedik várandósnál jelent­kezik, míg világszinten akár 38%-os arányról is beszélnek, azaz a várandósok több mint egyharmadát érinti (miközben a nem terhes nők körében nem éri el a 30%-ot sem).

Az étrendkiegészítők azonban a megfelelő mennyiségű (60 mg) vas mellett általában mindössze 0,4 mg folsavat tartalmaznak. Ez pedig nem elegendő a folsav potenciális előnyös hatásának érvényesüléséhez.

„Ajánlásunk szerint optimálisan 2,8 mg folsavat tartalmazó készítményeket kell minél előbb és minél széles körben hozzáférhetővé tenni a nők számára, különösen a fejletlen és közepesen fejlett országokban” – hangsúlyozza Green professzor.

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.