Genetikai teszt a pitvarfibrillációs hajlam felderítésére

Sok beteg nem érzi meg a pitvarfibrilláció kezdetét, és az agyi katasztrófa veszélye miatt fontos volna minél korábban tisztázni, ki az, akinek a szíve fibrillálni kezdhet. Svéd kutatók olyan genetikai eltéréseket azonosítottak, amelyek növelik a pitvarfibrilláció esélyét.

hirdetés

A genetikai kutatás legújabb eredményei a klinikai orvoslás szempontjából is ígéretesek. Ha sikerül tisztázni egy-egy olyan variánst az emberi genom területén, melyek segítségével meghatározható a bizonyos betegségekre vonatkozó hajlam, azzal a beavatkozás esélye is megnyílhat súlyos betegségek megelőzésére, korai kezelésére.

A pitvarremegést (pitvarcsillámlást) sok beteg meg sem érzi, miközben e ritmuszavar folytatásaként bármikor bekövetkezhet agyembólia, agyi katasztrófa. A ritmuszavar korai fölismerése, megszüntetése, az alvadásgátló kezelés elindítása életmentő lehet, vagy megelőzheti a beteg megnyomorodását.

Svéd kutatók Olie Melander és Gustav Smith vezette munkacsoportja Európa és az Egyesült Államok több egyetemével és kórházával együttműködve 12, fibrillációval összefüggő génvariánst izoláltak. Ezek a genetikai változatok fokozzák a pitvarifibrilláció megjelenésének kockázatát. A munkacsoport most a DNS-vizsgálat várható klinikai előnyeit tanulmányozza.

„Minden ötödik ember hordoz olyan genetikai gyengeséget, melynek következtében kétszerte nagyobb esélye van pitvarfibrilllációra, mint azoknak, akiknek nincs ilyen veleszületett genetikai kockázatuk – nyilatkozták a munkacsoport vezetői. Olyan betegek esetében, akik kiszámíthatatlanul fibrillációs időszakokat, rohamokat élnek át, vagy akiknek magas a vérnyomása, fontos lehet, hogy a kezelőorvos elvégeztesse azt a vérvizsgálatot, mely jelzi a genetikai hajlamot. Ez segít abban, hogy a doktor megítélje: az adott esetben milyen gyakran kell ellenőrizni, nem kezdődött-e el a ritmuszavar. Azt is mérlegelheti, hogy ennél a betegnél mennyire indokolt a vérnyomás emelkedésére ügyelni” – hangsúlyozta Melander professzor.

A tanulmány 27 400 beteg vérvizsgálatáról tudósít. A korai szűréssel felismert pitvarfibrilláció eseteiben azt találták, hogy a géneltérés 70–80%-kal növelte a szélütés kockázatát. Ha a betegnek agyi katasztrófára ilyen mértékben esélye van, az alvadásgátló kezelés élete végéig feltétlenül indokolt, kiváltképp akkor, ha 65 évesnél fiatalabb.

„Ennek a tanulmánynak az eredményei jól jelzik, hogy a genetikai kutatás nem csupán megmutatja betegségek mechanizmusait, de segíthet klinikai döntésekben is, hogy az orvos és a beteg együtt kiválaszthassa az optimális vizsgálatot és terápiát” – írják a dolgozat szerzői. A cikket a Stroke közölte.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés

A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.


 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.