hirdetés

Génpolimorfizmus sztent-trombózist okozhat

CYP2C19 polimorfizmus clopidogrel rezisztenciát és így sztent-trombózist okozhat.

hirdetés

Koronária-sztenteket évtizedek óta használnak ateroszklerózisos betegekben. A hagyományos fémsztentek (bare metal stent: BMS) esetében a resztenózis sokkal gyakrabban fordul elő, mint a gyógyszerrel bevont, gyógyszert kibocsátó fémsztentek (drug eluting stent: DES)alkalmazásakor. A DES-ek a BMS-ekhez viszonyítva szignifikánsan (10% alatti szintre) csökkentik a resztenózis előfordulási gyakoriságát. Körülbelül 10 éve azonban olyan probléma ütötte fel a fejét a DES-el kapcsolatban, amely a BMS vonatkozásában addig még soha nem merült fel: a kései sztent-trombózis. Ilyenkor a sztenten belüli trombus a behelyezés után több mint egy év elteltével alakul ki.  A DES technológia fejlesztése ennélfogva jelenleg arra irányul, hogy kiküszöböljék a kései elzáródást a DES előnyösebb klinikai tulajdonságainak megtartása mellett. Megoldás lehet a hatóanyag kibocsátása után biológiailag lebomló polimerekből álló sztentek fejlesztése.

A sztent-trombózisnak egy ritkán felismert esetét ismertették Afzal és munkatársai. Egy 76 éves férfinek nem-ST-elevációs miokardiális infarktus miatt gyógyszert kibocsátó sztenteket ültettek be a jobb a. coronariába és a bal anterior descendensébe. Aszpirint és clopidogrelt tartalmazó kettős trombocitagátló kezeléssel engedték haza. Ez a férfi később mellkasi fájdalommal jelentkezett, amikor is anterior, anteroseptal és inferior ST segment elevációs miokardiális infarktust igazoltak nála. A sürgősségi koronária angiogram akut sztent trombózist mutatott ki, 100%-os elzáródással az RCA-ban (right coronary artery: RCA) és LAD-ban (proximal left anterior descending artery: LAD). Ezt követően sikeres trombus aspirációt és angioplasztikát végeztek. Az eset érdekessége, hogy a páciens ugyan kettős trombocitagátló kezelést kapott, mégis trombotizált a sztentje. A szerzők ennek okát a kivizsgálás során kimutatott homozigóta CYP2C19 polimorfizmus által okozott clopidogrel rezisztenciában találták meg.

A clopidogrel használata ajánlott kettős trombocitagátló kezelés részeként olyan betegeknél, akik akut koronária szindrómában szenvednek, és PCI során gyógyszert kibocsátó sztentet kaptak. A clopidogrel egy prodrug, mely biotranszformáció révén válik aktív metabolittá. Biotranszformációjának egyik kulcsenzime a CYP2C19. A clopidrogelből képződött aktív metabolit gátolja a trombociták aggregációját azzal, hogy irreverzibilisen kötődik a trombocita ADP P2Y12 receptorához. A P-450 citokróm genetikai polimorfizmusa hatással lehet a clopidogrel anyagcserére. A CYP2C19*2 heterozigóta allélekkel rendelkező betegek körében a magasabb dózisú clopidrogellel leküzdhető a genetikai rezisztenciát, és javítható a trombocitagátlás, CYP2C19*2 homozigóta páciensek esetében azonban nem választható a leküzdhetetlen genetikai rezisztencia miatt. A homozigóta betegek vérlemezkegátló kezelésére a clopidogrel helyett alternatívaként ticagrelor válaszható. A ticagrelor az ADP P2Y12 receptorának reverzibilis inhibitora, mely nagyobb fokú és konzisztensebb gátlást biztosít a vérlemezke aggregációval szemben a szokványos clopidogrel dózishoz viszonyítva. A clopidogrelhez képest csökkenti továbbá a miokardiális infarktusokból származó halálesetek arányát, a súlyos vérzéses szövődmények szignifikáns szaporodása nélkül. Ezért a szerzők ez utóbbit választották a további terápia alapjául irodalmi ritkaságként közölt esettanulmányukban.

 

Forrás:

  1. Biosensors International  
  2. Case Reports in Medicine
Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.