hirdetés

Gyermekkori szorongás kutyaterápiája

Azokban a családokban, ahol a gyermek kutyával él együtt, a gyermekkori szorongás ritkább lélektani gond, mint a kutyát nem tartó famíliákban. Gondosan tervezett lélektani vizsgálat igazolta, hogy a gyermek számára a kutya hasznos társ, aki megkönnyíti a társadalmi beilleszkedést, enyhíti a szorongást.

hirdetés

A gyermeklélektan szakértői gyakran írnak arról, amit a társadalomban élő emberek folyamatosan tapasztalnak, hogy a gyermekek sokat szorongva találják meg helyüket a közösségben. Az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) foglalkozott ezzel a jelentős témával, az eredményeket a Preventing Chronic Disease november 25-i száma közölte.

Albert Gadomski és munkatársai 18 hónap során 643, 4–10 esztendős gyermek adatait gyűjtötték össze és dolgozták fel. A gyermekek átlagéletkora 6,7 év volt, 45%-uk volt lány. A teljes csoport 58%-a kutyával élt együtt. A vizsgálat előtt a szülők részletesen leírták a gyermek testsúlyát, napi fizikai aktivitását, pszichés állapotát. A munkacsoport tisztában volt azzal, hogy a kutyát is tartó családok általában, szocioökonómiai körülmények szempontjából, egészségügyileg jelentősen különbözhetnek a háziállat nélkül élőktől, és ezt a vizsgálat értékelésében figyelembe is vették.

A kutyások és kutya nélkül lakók között a napi fizikai aktivitás és a testsúly szempontjából nem volt különbség. Ezzel szemben a kutyával élő 58%-nak csupán a 12%-a bizonyult a szorongásvizsgálat során feszültnek, míg a kutya nélkül lakó gyermekek között jóval többen szorongtak (21%).

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a korábbi tanulmányokban lényegesen kevesebb vizsgálati alany adatait értékelték, mentális zavarokban szenvedő és fejlődési zavarok következtében megfigyelt gyermekekkel foglalkoztak, ezért a nagy létszámú prevenciós vizsgálat eredményei fokozott figyelmet érdemelnek.

Kitérnek arra, hogy a jövőben különböző származású embereket kell ilyen megfigyelésekbe bevonni. Itt a vizsgálati alanyok 96%-a fehér volt, és a háziállatok hatása a faji eltérések miatt jelentősen különbözhet. Vizsgálják azt is, hogy a háttérben milyen hormonális változásokkal kell számolni.

Ha barátságos kutyával foglalkozunk, oxitocinfölszabadulás várható, ami a stresszhatást szignifikánsan mérsékelheti, így a kortizolszint csökken. Ezek a szeretett háziállatok által kiváltott hormonális változások jelentős emocionális és viselkedési reakciókhoz vezetnek.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.