hirdetés

Szőrös háziállat, erősebb immunrendszer

A szőrös háziállatokat tartó háztartásokban az állatok bélbaktériumainak egy része megtalálható a csecsemőkben – talán ennek köszönhető, hogy ezek a gyerekek ritkábban lesznek allergiásak.

hirdetés

Ezzel kapcsolatban elvégeztek egy kis, előzetes vizsgálatot. A bevont csecsemőkben nagyobb volt az allergia kockázata, mivel anyjuk kórtörténetében szerepelt az allergia. Régebben azt hitték, hogy az ilyen gyermekekben a házi kedvencek allergiát válthatnak ki – írták a szerzők a Journal of Allergy and Clinical Immunology szeptember 3-i online kiadásában. Ezt közölte egy interjúban dr. Merja Nermes (Turkui Egyetem, Finnország), az egyik társszerző is. Hozzátette, hogy a későbbi epidemiológiai vizsgálatok ellentmondásosak voltak, és inkább arra utaltak, hogy a háziállatokkal való korai érintkezés véd az allergia ellen, bár e védő hatás mechanizmusa ismeretlen volt. A szerző állítása szerint ha a háziállatok bélbaktériumai a csecsemő bélflórájának részeivé válnak, ez erősebbé teheti az immunrendszert.

A mostani vizsgálatba olyan anyák csecsemőit vonták be, akiknek kórtörténetében allergia szerepelt. Közülük 51 gyermek otthonában szőrös háziállat (kutya, macska, nyúl) élt, 64 gyermek otthonában viszont nem volt ilyen házi kedvenc.

A gyermekek egy hónapos korában megvizsgálták a pelenkáról vett székletmintát két olyan Bifidobacterium DNS-ére nézve, amelyek specifikusan az állatok belében élnek (B. thermophilum és B. pseudolongum).

A szőrös állatokkal érintkező csecsemők egyharmadában a székletminta állatra specifikus Bifidobacteriumokat tartalmazott, míg a kontroll gyermekeknek csak 14%-ában találtak ilyen baktériumokat. Nem világos, hogy ez utóbbi csecsemőkbe hogyan kerültek ezek a baktériumok.

A gyermekek hat hónapos korában bőrpróbákat (Prick teszt) végeztek, hogy megállapítsák, hogy fennáll-e allergia a tehéntejjel, a tojásfehérjével, a lisztféleségekkel, a tőkehallal, a szójababbal, a nyírrel, a füvekkel, a macskával, a kutyával, a burgonyával, a banánnal és más allergénekkel szemben. Összesen 19 gyermekben találtak reakciót legalább egy allergénnel szemben. E gyermekek egyikének székletében sem találtak B. thermophilumot.

A kutatók azt írták, hogy korábbi vizsgálatok szerint véd a levegőben levő allergénektől, ha a gyermek egy farmon nő fel, vagy otthonában kutyaszőrrel érintkezik. Más vizsgálatok azt találták, hogy a házi kedvencekkel érintkező gyermekekben gazdagabb és sokfélébb a bélflóra összetétele.

„Ha a csecsemők és a szőrös állatok között szoros kapcsolat van otthonukban, mikrobiomjuk részben átkerül egymásra” – mondta dr. Nermes, de további vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy e csecsemőkben később kialakul-e atópiás dermatitisz, asztma vagy szénanátha.

„Ha egy terhes nő családja házi kedvencre vágyik, nyugodtan bátorítani lehet erre a családot, mivel az allergiás betegség kialakulása nem előzhető meg az állatok kerülésével.”

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.