hirdetés

A városi gyerekekben gyakoribb az ételallergia

Az már eddig is ismert volt, hogy a városi kisgyerekekben nagyobb az asztma és a környezeti allergiák kockázata, de a Johns Hopkins Egyetem kutatói most azt is kimutatták, hogy ugyanez a helyzet az ételallergiákkal is.

hirdetés

A szövetségi támogatással végzett multicentrikus vizsgálatban, amelyet a Journal of Allergy and Clinical Immunology közölt online augusztus 13-án, azt találták, hogy az Egyesült Államok négy nagyvárosában minden 10 gyerek közül legalább egynek ételallergiája van. A valós szám azonban még nagyobb lehet – mondták a kutatók –, mivel a vizsgálatban nagyon szigorú kritériumokat alkalmaztak, és csak a három leggyakoribb ételallergiával (tej, tojás, mogyoró) foglalkoztak.

„Eredményeink figyelemfelhívó jelzések, amik azt mutatják, hogy sürgősen fel kell tárni az ételallergiák nagy prevalenciájának okait és mechanizmusait” – mondta dr. Robert Wood, a Johns Hopkins Egyetem pediátriai allergiai és klinikai immunológiai osztályának igazgatója, a vizsgálat szenior kutatója.

Az USA-ban a felnőttek majdnem 3%-ának és a kisgyerekek 6%-ának van egy vagy több ételallergiája, az utóbbi 20 évben folyamatosan nőtt az ételallergiás gyermekek száma. A mostani vizsgálat nem csak azt igazolta, hogy valóban nő a gyermekkori ételallergia prevalenciája, hanem azonosította a gyerekek egy olyan alcsoportját is, akikben az átlagosnál nagyobb az allergia kockázata.

A vizsgálat során 516 városi gyereket követtek születésüktől 5 éves korukig. A gyerekek Baltimore-ban, Bostonban, New York-ban, illetve St. Louis-ban éltek. A vizsgálat során a kutatók minden évben meghatározták, hogy milyen háztartási allergéneknek vannak kitéve a gyerekek, fizikális vizsgálatokat végeztek, felmérték a gyerekek étrendjét és kórtörténetüket. Az 1., 2., 3. és 5. évben emellett a gyermekek vérmintáiból kimutatták a tejjel, a tojással és a mogyoróval szembeni specifikus IgE immunglobulin antitesteket. A vérteszt eredménye és a klinikai tünetek alapján a kutatók a következő csoportokba sorolták a gyerekeket: allergiás, esetleg allergiás, érzékeny egy bizonyos anyagra, illetve nem érzékeny. Azt, hogy a személy érzékeny egy bizonyos anyagra, az jelzi, hogy az anyaggal szembeni IgE ellenanyagok találhatók a vérben – az ilyen személyben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki allergiás tünetek, de ez nem elég ahhoz, hogy valódi ételallergiát állapítsanak meg nála; a valódi ételallergia esetén mindig vannak klinikai tünetek is. Ebben a vizsgálatban a kutatók csak azokat a gyerekeket tekintették ételallergiásnak, akiknek klinikai tüneteik is voltak és az IgE szintjük is magasabb volt. Ennek a szigorú kritériumnak az alkalmazásával valószínűleg alábecsülték az ételallergiás gyermekek számát – tette hozzá dr. Wood.

A vizsgálatban résztvevő gyerekek több mint fele (55%) volt érzékeny a tejre, a tojásra vagy a mogyoróra. Majdnem 10%-uknak valódi ételallergiájuk volt. A leggyakoribb a mogyoróallergia volt (6%), majd a tojásallergia következett (4,3%), s ezután a tejallergia (2,7%). A gyerekek további 17%-át „esetleg allergiásnak” minősítették – az ebbe a csoportba tartozókban emelkedett volt az IgE ellenanyag szint, de a kórtörténetükben nem volt egyértelmű allergiás reakció a vizsgált három élelmiszer egyikére sem. A gyerekek 29%-a „érzékeny, de toleráns” volt; bennük is magasabb volt az IgE szint, azonban tudni lehetett, hogy ettek ugyan az allergén ételből, de allergiás reakció nem alakult ki náluk.

Úgy tűnt, hogy a szoptatott gyerekekben nagyobb az ételallergia kialakulásának kockázata. Kisebb valószínűséggel lettek viszont ételallergiásak azok a gyerekek, akik olyan lakásokban éltek, ahol nagyobb volt az egyes baktériumok által termelt endotoxin koncentrációja. Mint a kutatók elmondták, ez összhangban van az ún. higiénia hipotézissel, amely szerint a bizonyos baktériumokkal való érintkezés az élet korai szakaszában védő hatású lehet az asztma és az allergia ellen.

 

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.