hirdetés

A korai találkozás az allergénnel csökkenti az allergiaveszélyt

Az utolsó évtizedben a földimogyoró-allergia gyakorisága négyszeresére nőtt. Egy új vizsgálat most azt igazolta, hogy minél fiatalabb korban kapnak a gyerekek ilyen ételt, annál ritkábban lesznek allergiásak rá.

hirdetés

A világ nem kis részén, elsősorban az angolszász országokban, az iskolai szendvicsek legtöbbször földimogyoró vajjal vastagon megkent kenyérfélét jelentenek. Ugyanakkor a legújabb amerikai statisztika szerint az USA területén az utolsó 13 évben a földimogyoró-allergia gyakorisága négyszeresére növekedett. Az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban a halálos anafilaxis és allergia leggyakoribb oka a földimogyoróval szembeni túlérzékenység.

Számos légitársaság nem kínál földimogyorót tartalmazó ételeket, mert attól tartanak, hogy az allergiás utasok hirtelen rosszulléte súlyos helyzetet teremthet. Ezt a nemzetközi közegészségügyi gondot tanulmányozva Londonban Dr. George Du Toit és munkatársai fölfigyeltek arra, hogy az Izraelben élő gyerekek között lényegesen ritkább a földimogyoró-allergia, mint az Egyesült Királyságban született és élő, izraeli származású gyermekek körében. A két gyermekcsoport között alapvető különbséget találtak: Izraelben a gyerekek már nem sokkal születésük után fogyasztottak földimogyorót tartalmazó ételeket, míg a szigetországban csak több esztendővel később találkozott a szervezetük ezzel az élelmiszerrel.

Az allergológusok jól ellenőrzött vizsgálatot indítottak a kérdés tanulmányozására LEAP néven. Az angol betűszó a Learning Early About Peanut allergy kezdőbetűiből áll: ennek tudományos eredményeit ismertették az American Academy of Allergy, Asthma and Immunology idei kongresszusán, illetve közölték a világ egyik legtekintélyesebb orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine legújabb számában.

„Az ételallergia mindenütt növekvő gond, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte – mondotta Anthony S. Fauci, a National Institute of Allergy and Infectious Diseases igazgatója. – Nem volt még ilyen nagy tanulmány a földimogyoró-allergia megelőzésének vizsgálatára sehol a világon. Az eredmények átalakíthatják a táplálékallergia prevenciójára vonatkozó ismereteinket.”

A LEAP tanulmányba nem kerülhettek olyan gyermekek, akik a földimogyoró-allergia korai gyanújeleit mutatták. Ha a gyermek ekcémás vagy tojásra allergiás volt, további vizsgálatokat végeztek gyermekgyógyász vagy allergológus együttműködésével, mielőtt megkísérelték volna földimogyoró adását. A LEAP vizsgálatba 600-nál több gyermek került 4–11 hónapos korában, véletlenszerű kiválasztással. Egyik csoport tagjai semmiféle módon nem érintkezhettek földimogyoróval, a másik csoportban lévők ötéves korukig hetenként legalább heti 6 gramm földimogyoró-fehérjét fogyasztottak.

Rendszeres telefonmegbeszélésen kívül a vizsgálók személyes találkozások útján is tartották a kapcsolatot a szülőkkel. A gyermekek ötesztendős korában gondosan ellenőrzött táplálkozási vizsgálat is történt annak eldöntésére, hogy földimogyoró evése okoz-e allergiás reakciót. Összehasonlították azok allergiás eredményeit, akik folyamatosan fogyasztottak mogyorót, azokéval, akik nem kóstoltak földimogyorót.

Egyértelműen azt találták, hogy a korai földimogyoró-fogyasztás az allergia kockázatát 70–80%-kal csökkentette. A szakértők körében most azon folyik a vita, hogy mikor javasolható a földimogyoró fogyasztása a gyerekeknek, minden gyermeknek javasolható-e, és milyen ütemben volna ez biztonságos. Úgy tűnik, további vizsgálatokra is szükség lesz.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.