hirdetés

Sok csonthéjas – hosszabb élet

Amerikai kutatók három nagy vizsgálatban azt találták, hogy a csonthéjas magvak (diófélék) és a földimogyoró fogyasztása jelentősen csökkenti a halálozást, különösen a szív-ér rendszeri halálozást.

hirdetés

A halálozás első számú oka világszerte a szív- és érrendszeri betegségek csoportja. Az infarktus, a szélütés és az egyéb, kardiovaszkuláris kórképek okozta mortalitás csökkentésével lehetne leghatékonyabban javítani az emberiség túlélési esélyeit, a férfiakét és a nőkét egyaránt. Az egyesült államokbeli Vanderbilt Egyetem és a Kínában működő Shanghai Rák Intézet munkatársai közleményükben olyan táplálkozási tanáccsal szolgálnak, amellyel éppen a kardiovaszkuláris halálozás kockázatát lehetne jelentősen csökkenteni, méghozzá szerény közegészségügyi költségekkel.

A tanulmányt a világ egyik legolvasottabb orvosi folyóirata, a JAMA Internal Medicine közölte első márciusi számában. A kutatók három, nagy létszámú csoport megfigyelésével dolgoztak. Az egyik csoport az USA 12 államában élő 71 764 ember volt, akik a Southern Community Cohort Study elnevezésű vizsgálatba jelentkeztek részvételre. A vizsgálat indulásakor életkoruk 40–79 év volt, és többségük alacsonyabb jövedelmű családba tartozott. Kétharmaduk volt fekete bőrű, egyharmaduk fehér. Kardiovaszkuláris kockázati tényezőik szerint 75%-uk bizonyult túlsúlyosnak vagy kövérnek, 55%-uknak volt magas a vérnyomása, 21% cukorbetegségben szenvedett, és 34%-uknak a koleszterinszintje volt emelkedett. A másik két csoport Kínából származott: a Sanghai Men’s Health Study 40–74 éves résztvevői közé 61 480 férfit vettek föl, a Sanghai Women’s Health Study keretében pedig 74 741 azonos korú nőt vizsgáltak.

A tanulmány résztvevői részletes táplálkozási kérdőívet töltöttek ki, és a csonthéjas magvak (dió, mogyoró, mandula, pekándió, kesudió stb.), valamint a hüvelyesek közé tartozó földimogyoró és az abból készült vaj bevitele alapján öt csoportra osztották őket. Az amerikai vizsgálati csoport legkisebb fogyasztású ötöde napi 0,95 gramm csonthéjast és földimogyorót evett, a legnagyobb fogyasztású ötöd pedig legalább 18,45 grammot vett magához naponta.

Az amerikai kohorsz átlagosan 5,4 éves, a kínai férfiak átlagosan 6,5 éves és a kínai nők átlagosan 12,2 éves megfigyelése alatt összesen 14 440 haláleset fordult elő. A csonthéjasok és a földimogyoró fogyasztása és az összhalálozás között egyértelmű fordított összefüggést észleltek. Ez egyformán érvényesült a nők és a férfiak, illetve a különböző bőrszínű résztvevők csoportjaiban, függetlenül az anyagcsereviszonyoktól, a testtömegindextől, a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól. A nagyobb bevitel egyértelműen csökkentette a kardiovaszkuláris mortalitást, ezen belül a legkifejezettebben az iszkémiás szívbetegséggel összefüggő mortalitást – relatív hazárd a legfelső ötödöt a legalsóval összevetve: 0,62 (95%-os MT: 0,45–0,85) a feketebőrűeknél, 0,60 (0,39–0,92) a fehérbőrűek esetében és 0,70 (0,54–0,89) az ázsiai résztvevők csoportjában. Az agyi katasztrófát illetően ilyen összefüggés csak az ázsiai résztvevők körében volt megfigyelhető.

A folyóirat helyettes főszerkesztője, Dr. Mitchell H. Katz azt írta: „Ez a tanulmány két szempontból is igen figyelemreméltó. Először, az etnikailag különböző, főleg alacsonyabb gazdasági-társadalmi státusú résztvevőkből álló csoportok adatai, összhangban a fehérbőrű, magasabb jövedelmű résztvevők eredményeivel, erősítik azt a föltételezést, hogy a csonthéjas magvak és a földimogyoró kedvező hatása nem a sok ilyen étket fogyasztók egyéb tulajdonságainak köszönhető. Másodszor, az ázsiaiak szinte kizárólag földimogyorót fogyasztottak, csonthéjast alig, és ez azért fontos, mert a földimogyoró olcsó és mindenütt elérhető, ráadásul finom földimogyoróvajat is lehet belőle készíteni.”

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.