hirdetés

Tarts kutyát asztma ellen!

A kutyákkal és haszonállatokkal történő korai érintkezés csökkenti a gyermekkori asztma kockázatát.

hirdetés

A JAMA Pediatrics november 2-i számában közölt regiszter alapú kohorszvizsgálat szerint ha a csecsemők életük első évében kutyákkal és a farmon levő állatokkal érintkeztek, 6 éves korukra kevesebben lettek asztmások.

Az eredmény alátámasztja a „higiénia hipotézist”, amely szerint az állatokkal való korai együttélés csökkenti a gyermekkori asztma kockázatát, és segíthet abban, hogy az orvosok és a szülők eldöntsék, hogy mikor helyes összehozni az állatokat és a gyermekeket – írták Tova Fall, PhD és munkatársai (Uppsalai Egyetem, Svédország). A gyermekkori asztma gyakorisága egyre nő, szerte a világon. A kutatók a Svédországban 2001 eleje és 2010 vége között született gyermekek országos regiszter adatait tekintették át. A gyermekek száma meghaladta az egymilliót. Elemezték, hogy a gyermek milyen idős korától fogva volt együtt kutyával, illetve a farmon élő állatokkal,  megállapítottak-e nála asztmát, s ha igen, hogyan kezelték azt, és azt is, hogy a szülők kórtörténetében szerepelt-e asztma. A kutatók akkor mondták ki azt,  hogy a gyermek állatokkal él együtt, ha szülei bejelentetten tartottak kutyát, házi- vagy haszonállatokat, illetve ha állattenyésztőként dolgoztak.

Az elemzésbe 376 638 óvodáskorú gyermeket vontak be (közülük 53 460 már korán érintkezett kutyával, és 1729 a farmon élő állatokkal). Az összes gyermek közül 18 799-ben (5%) fordult elő asztmás esemény 6 éves koruk előtt. Az asztma előfordulása a 3 éves vagy idősebb gyermekekben statisztikailag szignifikáns különbséget mutatott a kutyával érintkező, és a kutyamentes környezetben élő gyermekek között  (hazárd arány [HR]: 0,90; 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 0,83–0,99). A farmon élő állatokkal történt érintkezésnek is kockázatcsökkentő hatása volt (HR: 0,69; 95% CI: 0,56–0,84), és a szülők kórtörténetében szereplő asztma nem módosította ezeket a hatásokat. Hasonlóak voltak az eredmények akkor is, ha a szerzők csak az elsőszülötteket vizsgálták a torzítás elkerülése végett.

A kutatók 276 298 iskoláskorú gyermeket találtak, akik közül 11 585 (4,2%) 7 éves korában élt át először asztmás eseményt. Közülük 22 629-en érintkeztek életük első évében kutyával, és 958-an a farmon élő állatokkal. A „kutyás” gyermekek körében kisebb volt az asztma kockázata (esélyhányados [OR]: 0,92; 95% CI: 0,86–0,99), és ezt az összefüggést a szülők asztmás kórelőzménye nem befolyásolta. A farmon élő állatokkal történő korai érintkezésnek hasonló hatása volt (OR: 0,47; 95% CI: 0,30–0,74), és ez a hatás nem változott, ha az adatokat korrigálták a szülők életkora, a paritás, a születés helye, az asztmás szülők száma, a szülők jövedelme, képzettségi szintje és születési helye szerint.

Azokban az óvodáskorú gyermekekben azonban, akik korai életkoruktól kezdve érintkeztek kutyákkal, nagyobb volt a tüdőgyulladás (HR: 1,13; 95% CI: 1,00–1,13) és más alsó légúti betegségek (HR:1,06; 95% CI: 1,00–1,13) kockázata. Ez a farmon élő állatokkal csecsemőkorban érintkező gyermekek esetén nem volt észlelhető. A kutatók azt feltételezik, hogy az állatokkal való érintkezés következtében többféle mikroorganizmussal találkozik a gyermek, amelyek közül egyesek növelhetik a légúti fertőzések kockázatát, míg mások az immunrendszerre hatva csökkenthetik az asztmakockázatot.

A szerzők szerint a korábbi vizsgálatokban a kísérleti terv, a vizsgált populáció és az életkor, amikor a kimenetelt vizsgálták különböző volt, és ez magyarázhatja azt, hogy ellentmondásos eredmények születtek a kutyákkal való korai érintkezés és a gyermekkori asztma kapcsolatára vonatkozóan. Emellett, mivel a mostani vizsgálat elemszáma igen nagy volt, a szerzők számos tényezőt figyelembe tudtak venni a torzítás elkerülése érdekében.

Még ennek a vizsgálatnak is voltak azonban hiányosságai: nem tudták figyelembe venni az otthonon kívüli érintkezést az állatokkal, és a szülők kórtörténetében szereplő asztmára nézve hiányosak voltak az információk.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.