hirdetés

Gyógyszerszedés és vezetés

Egy új amerikai vizsgálat eredményei szerint az idősebbek által szedett gyógyszerek egy része növelheti a közlekedési balesetek kockázatát.

hirdetés

Az AAA Foundation for Traffic Safety 2990 idősebb, az USA különféle államaiban élő, autót vezető személyt kért fel, hogy vegyenek részt az AAA Longitudinal Research on Aging Drivers (LongROAD) vizsgálatban. A 65-79 éves személyek érvényes jogosítvánnyal rendelkeztek, hetente legalább egyszer vezettek autót és nem volt kognitív zavaruk. A felkért 2990 személy közül 2949 volt hajlandó az általa szedett valamennyi receptre illetve recept nélkül kapható gyógyszert, vitamint és táplálékkiegészítőt összeszedni és bevinni a kutatókhoz.

A részvevők 97%-a legalább egy gyógyszert szed rendszeresen, átlagosan naponta 7 db-ot, 10%-uk 1-2, 25%-uk 2-4, 25%-uk 11-16, 10%-uk 16-24, 1%-uk 26, vagy még annál is több gyógyszert szed. Minden 5. kisérletbe vont személy szed olyan szert (pl. benzodiazepinek, néhány antihisztamin), amelynek adása az American Geriatrics Society szerint idős embereknél kerülendő, mert hasznuk jóval kisebb, mint kockázatuk, gyengült látást, zavart, fáradtságot, inkoordinációt okozhatnak, és akár 30%-kal is emelhetik a karambolok kockázatát.

A vizsgálatban résztvevők 73%-a kardiovaszkuláris gyógyszereket, 70%-a a központi idegrendszerre ható gyógyszereket, 65%-a vitaminokat, 52%-a elektrolitokat, 44%-a hormonokat, 32%-a gasztrointesztinális gyógyszereket, 24%-a szemészeti- és fül-orr-gégészeti szereket, 22%-a szimpatikus/paraszimpatikus idegrendszer működését befolyásoló szereket szed. Sok gyógyszer szedése – pl. az antihisztaminok, az altató fájdalomcsillapítók, a központi idegrendszerre ható anyagok, az izomrelaxánsok és a triciklikus antidepresszánsok – növeli a közlekedési balesetek kockázatát.

A résztvevők által szedett 24.697 gyógyszer megoszlása a következő volt: 4700 kardiovaszkuláris szer (az összes gyógyszer 19,0%-a), 3922 vitamin (15,9%), központi idegrendszeri gyógyszerek 3921 (15,9%), majd az elektrolit/vízháztartási szerek 2355 (9,5%), hormonok és szintetikus szerek (2189, 8,9%), gasztrointesztinális szerek (1219, 4,9%), szemészeti szerek, bőrgyógyászati szerek, vérképzőszerek, antikoagulánsok, antihisztaminok, fertőzések elleni szerek, légzést segítő szerek, daganatgátlók.

A gyógyszerelési szokások az életkorral, a nemmel és az etnikummal összefüggésben változtak. Pl. a résztvevők 73%-a legalább egy kardiovaszkuláris szert szedett (a férfiak 79%-a, a nők 69%-a). A kardiovaszkuláris szerek használata az életkorral növekedett: 65-69 éveseknél 68% volt, míg a 70-74 éves korosztályban 75%-ra, majd a 75-79 éves korosztályban 81%-ra emelkedett. A kardiovaszkuláris gyógyszerek használatát az etnikai hovatartozás is befolyásolta: az afro-amerikaiak 79,7%-a, a nem hispán fehérek 73,2%-a, a spanyol ajkúak 70,9%-a szedett ilyen szereket. A kutatók megjegyezték, hogy a 10-nél több gyógyszert szedő idős emberek hatszor gyakrabban esnek el, mint a többiek.

Az USA-ban jelenleg 42 millió 65 év fölötti embernek van jogosítványa, és ez a szám csak növekedni fog a közeljövőben. Jake Nelson (AAA Traffic Safety Research and Advocate igazgató) szerint az egészségügyi szolgáltatók próbálják a biztonságos közlekedés érdekében a gyógyszerekből származó kockázatokat csökkenteni, de a betegek nem beszélik meg orvosukkal vagy gyógyszerészükkel, hogy az általuk szedett gyógyszerek befolyásolják-e a vezetési képességüket. Egy korábbi vizsgálatban a megkérdezettek 83%-a vallott úgy, hogy soha nem beszélt orvosával, vagy gyógyszerészével a gyógyszerszedés és vezetés kérdéséről.

 

Forrás:

1. Reuters Health Infromation

2. AAA Foundation for Traffic Safety 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.