hirdetés

Gyulladásos bélbetegség és infarktus

A gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél magasabb a szívinfarktus kockázata.

hirdetés

Egy új kutatás szerint a szívinfarktus kockázata jelentősen magasabb a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedő betegekben az átlagos népességhez képest. A magasabb kockázat különösen a fiatalabb korosztályt és a nőket érinti.

A vizsgálat eredményeit az American College of Cardiology (ACC) idei tudományos ülésén adták elő. A kutatás vezetői, Dr. Muhammad Panhwar és Dr. Mahazarin Ginwalla (Harrington Heart and Vascular Institute, University Hospitals Cleveland Medical Center, Ohio) azt javasolják, hogy minden gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegnél kardiovaszkuláris tünet hiányában is alaposan ki kell vizsgálni a szív állapotát is. Vizsgálatuk figyelmeztet arra, hogy az IBD a szívbetegségek egyik kockázati faktora, ezért agresszívan kezelendő.

A gyulladásos bélbetegség két fő típusa a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. Pontos oka nem ismeretes, de nagy valószínűséggel az immunrendszer működési zavara következtében alakul ki.

A miokardiális infarktus (MI) és az IBD közötti összefüggés felderítésére a kutatók az IBD Watson Explorys adatbázisát használták fel, ami az Egyesült Államok 26 egészségügyi rendszeréből gyűjti ki az elektronikusan rögzített orvosi adatokat. Összesen 17,538,190 felnőtt állampolgár adatai között 211,870 IBD-s beteget találtak, ami az vizsgált népesség 1,2%-a. Ez egybevág az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adataival. Az IBD-ben szenvedő felnőttek között – az IBD-ben nem szenvedő kontrollokhoz képest - szignifikánsan több a diabeteses (15,9% vs 8,9%, P<0,001), többen szenvednek magas vérnyomásban (33,6% vs 21,9%) és diszlipidémiában (27,8% vs 18,3%) és többen dohányoznak (20,7% vs 12,0%).

Az IBD-s betegekben csaknem kétszer több szívinfarktus fordul elő, mint a kontroll népességben (3,9% vs 1,65%, RR: 2,4, 95%CI 2,3-2,4). Amennyiben a kockázatbecslés számításához az életkorhoz, nemhez, a tradícionális kardiovaszkuláris faktorokhoz, igazított többváltozós modellt használtak, még akkor is jelentősen magasabb volt az szívinfarktusok előfordulási aránya (igazított RR: 1,21, 95%CI 1,19-1,23, P<0,0001). A kockázat az IBD-ben szenvedő fiatalabb felnőtteknél és a nőknél volt a legmagasabb. Az IBD jellegzetesen a 15-30 éves fiatalok megbetegedése. A bélgyulladás nőknél agresszívabb, gyakoribbak a fellángolások, ami a gyulladás magasabb szintjére utal. A szakemberek szerint a fiatalabb IBD-s betegek és nők aránytalan erejű gyulladásával lehet megmagyarázni, hogy miért éppen náluk alakul ki több miokardiális károsodás. (Megjegyzendő, hogy az egyéb krónikus gyulladásos betegségek – pl. rheumatoid arthritis, szisztémás lupus erythematosus - szintén fokozott kardiovaszkuláris kockázattal járnak, a krónikus gyulladás (amit IBD-ben is látunk) tehát szerepet játszik a szív károsodásában.

Dr. Robert Rosenson (Mount Sinai Icahn School of Medicine, New York City), aki szerint a MI kockázatai közé már az IBD-t is be kell sorolnunk, azt állítja, hogy az IBD-s betegekben a HDL részecske kevesebb anti-inflammatorikus fehérjét és több pro-inflammatorikus fehérjét szállít, azaz a HDL protektív szerepe csökken. A vizsgálat alátámasztotta azt a felfogást, hogy ez a fontos biomarker-változás összefüggésben van a megnövekedett kardiovaszkuláris kockázattal. Azt javasolja, hogy több immunszuppresszív szer használatát kellene górcső alá venni és  meg kellene vizsgálni, hogy ezek az anti-TNF (anti tumor-nekrózis faktor) szerek meg tudják-e változtatni a szívinfarktus kockázatát.  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > American College of Cardiology (ACC) 2018 Annual Scientific Session

2. American College of Cardiology 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.