hirdetés

Hatásos és pontos noninvazív módszer a Down-szindróma kimutatására

Az Americal Journal of Obstetrics & Gynecology (AJOG)  áprilisi számának két cikke is arról számol be, hogy az anyai vérből elvégzett noninvazív módszer segítségével csaknem teljes pontossággal meghatározható annak esélye, hogy a magzatnál fennáll-e a Down-szindrómához vagy Edwards-szindrómához vezető kromoszómaeltérés. 

hirdetés

A lapban olvashatjuk, hogy azon túl, hogy az újfajta biokémiai teszt és algoritmus segítségével mennyiségileg is megadható a betegség valószínűsége, további előnye, hogy elkerülhetővé teszi a felesleges amniocentesiseket. Ennek abban áll a legnagyobb jelentősége, hogy korábban csak invazív chorion-boholy-mintavétellel vagy amniocentesissel volt mód az aneuploidiák kimutatására, mely a magzati veszteség veszélyét is magában rejtette, és nem elhanyagolható szempont magas költsége sem.

Az új eljárás során speciális technikával az anyai plazmából származó sejtmentes DNS-t vizsgálnak, és ebben keresik a 21-es triszómia (Down-szindróma) vagy 18-as triszómia (Edwards-szindróma) jeleit. Bár az MPSS rövidítéssel jelölt technika a teljes genom vizsgálata alapján pontosan jelzi az említett két kórkép jelenlétét, nagy mennyiségű DNS szekvenálását kívánja meg, ezért klinikai alkalmazhatósága egyelőre meglehetősen behatárolt.

A Digital Analysis of Selected Regions (DANSR) elnevezésű módszert a közelmúltban fejlesztették ki az Aria Diagnostics (San José, Kalifornia) szakemberei, mely módot nyújt arra, hogy csak a kérdéses kromoszómákból végezzék el a DNS-szekvenálást, ami tizedannyi DNS-szekvencia meghatározását jelenti, mint amennyire az MPSS esetében szükség van.

A most nyilvánosságra hozott tanulmány bemutatja a FORTE (Fetal-fraction Optimized Risk of Trisomy Evaluation) elnevezésű újfajta statisztikai algoritmust, mely számításba veszi az életkortól függő kockázatot, valamint a mintában lévő magzati DNS százalékos arányát a triszómia egyedi kockázatának megadásához – magyarázza dr. Ken Song, a vizsgálatot vezető kutató. „Minél nagyobb a magzati sejtmentes DNS-frakció, annál nagyobb a különbség a triszómiás vs. diszómiás (normális) kromoszómákból származó sejtmentes DNS-fragmentumok száma között, ezáltal annál könnyebb kimutatni a triszómiát. A FORTE algoritmus a magzati frakcióból kalkulálja a triszómia valószínűségét.”

Dr. Song munkacsoportja 123 normális terhesség mellett 36 21-es triszómiás és 8 18-as triszómiás terhességet értékelt a DANSR/FORTE teszt teljesítőképességének felméréséhez, és azt találták, hogy a DANSR és FORTE együttes alkalmazása pontosan azonosította az összes triszómiás esetet.

A vizsgálatot kísérő kutatásban a londoni Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine és a University College London Hospital 400 anyai plazmamintát biztosított az Aria munkacsoportjának a FORTE algoritmussal végzett DANSR teszthez. Minden vizsgálati alanynál fennállt az aneuploidia veszélye, és chorion-boholy-mintavételre került sor náluk.

Az analízis eredményei szerint az összes 21-es triszómiás esetet és a 18-as triszómiás esetek 98 százalékát sikerült azonosítani. „A DANSR teszt és a FORTE algoritmus együttes alkalmazása meggyőzően és pontosan jelzi a magzati triszómia kockázatát. Tekintettel arra, hogy a DANSR lehetőséget teremt specifikus genomrégiók vizsgálatára, potenciálisan alkalmas lehet a triszómiától eltérő egyéb genetikai kórállapotok felismerésére is. Újabb vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy a FORTE algoritmusba miként ötvözhetők további kockázati információk, például az ultrahangvizsgálat eredménye”− mondja dr. Song.

A vizsgálatot vezető Kypros H. Nicolaides, a University of London kutatója bízik benne, hogy a sejtmentes DNS-frakció vizsgálatán alapuló magzati triszómia-vizsgálat előbb vagy utóbb bekerül a klinikai gyakorlatba: „Hasznos kiegészítő teszt lehet az általánosabban elfogadott elsődleges szűrőmódszereken túl. Elterjedését nagyban megszabja, hogy költségei mennyiben térnek el a jelenleg használt ultrahang-vizsgálati és biokémiai módszerekétől.” Dr. Nicolaides hangsúlyozza, hogy a plazmaminták nagy kockázatú terhességekből származtak, ahol bizonyos jelek a placenta működési zavarára utaltak, és hozzátette azt is, hogy további vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy az aneuploidiák szempontjából nagy kockázatú terhességekből származó sejtmentes DNS-vizsgálat során kapott pontosság mennyiben vihető át az átlagos populációra, ahol a magzati 21-es triszómia prevalenciája lényegesen kisebb.

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.