hirdetés

Hatásos gyógyszerek a neuropátiás fájdalom csillapítására

Egy most közzétett vizsgálatban négy, különböző hatásmechanizmusú gyógyszer hatásosságát, tolerálhatóságát és mellékhatásait tesztelték a kriptogén szenzoros polyneuropathia kezelésében.

 

hirdetés

A neuropátiás fájdalom gyakori egészségi probléma, és az ilyen esetek legalább 25%-ában nem azonosítható egyértelműen a kiváltó ok. Ezeket az eseteket kriptogén szenzoros polyneuropathiakánt (CSPN, cryptogen sensory polyneuropaty) sorolják be. A CSPN kezeléséhez nem állnak rendelkezésére irányelvek, ám a Missouri Egyetem https://medicine.missouri.edu/news/study-reveals-most-effective-drugs-common-type-neuropathic-pain kutatói egy, a maga nemében úttörőnek számító vizsgálatukban prospektív módon elemezték különböző gyógyszerek hatásosságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát.

A vizsgálat négy, különböző hatásmechanizmusú gyógyszert tesztelt CSPN-ben szenvedő betegek nagy csoportjában annak tisztázására, mely szerek a leghasznosabbak ezen állapot kezelésében. A vizsgálatban 40 centrumból összesen 402 beteg vett részt. A 30 évesnél idősebb résztvevők fájdalmuk mértékét 10-es skálán legalább 4-ben adták meg. 

A CSPN terápiájában gyakran használat négy különböző hatásmechanizmusú szert nortriptylint (triciklusos antidepresszívum); duloxetint (szerotonin-noradrenalin-újrafelvétel gátló); pregabalint (antiepileptikum); mexiletint (antiarritmiás szer) teszteltek. A betegek 12 héten át szedték a vizsgálati szert, állapotuk felmérésére a 4., 8. és 12. héten került sor. A kezelést akkor tekintették hatásosnak, ha a beteg fájdalmának legalább 50%-os csökkenéséről számolt be. Regisztrálták azon betegek számát is, akik a gyógyszerrel összefüggő mellékhatás miatt hagytak fel a kezeléssel.

„Kutatásunkban a gyógyszerek fájdalomcsillapító hatásán túl azok mellékhatásaira is fókuszáltunk – emeli ki dr. Richard Barohn, a vizsgálat vezetője. – Ez az első olyan vizsgálat, melyben a való élet körülményei között hasonlítottuk össze a négy gyógyszert, hogy támpontot adhassunk a klinikusoknak a perifériás neuropathia hatásos kezeléséhez. Annak fontosságára is fel akartuk hívni a figyelmet, hogy újabb és hatásosabb gyógyszerekre van szükség a neuropátiás fájdalom enyhítésére.”

A vizsgált szerek közül a nortriptylin mutatta a legmagasabb hatásossági arányt (25%), és e gyógyszer használata mellett volt a második legalacsonyabb a terápiával felhagyók aránya (38%), ami összességében azt mutatja, hogy a nortriptylin a legjobban alkalmazható szer. A hatásossági arány tekintetében a duloxetin végzett a második helyen (23%), és itt volt a legalacsonyabb a kezelésből kilépők aránya (37%). Hatásosság szempontjából a pregabalin bizonyult a leggyengébbnek (15%), míg a legtöbb beteg mexiletin szedése esetén hagyott fel a gyógyszeres kezeléssel (58%).

A szerzők hangsúlyozzák, hogy vizsgálatuk alapján nem minősíthető egyik szer sem egyértelműen jobbnak a többinél, bár a négy gyógyszer közül kettő, a nortriptylin és a duloxetin a hatásosság és a tolerálhatóság szempontjából jobban teljesített, mint a pregabalin és a mexiletin. 

Léteznek egyéb, nem narkotikus szerek is a fájdalmas perifériás neuropathia kezelésére, többek között a gabapentin, a venlafaxin és más nátriumcsatorna-inhibitorok. A szerzők szerint további összehasonlító hatásossági vizsgálatok szükségesek, hogy a klinikusok megfelelő adatok birtokában végezhessék a CSPN kezelését.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.