hirdetés

Hepatitisz C az USA-ban: mortalitás, szűrés, terápia – I. rész

Az American College of Physicians tekintélyes belgyógyászati folyóirata amerikai adatokból von le nemzetközi érvényű tanulságokat a vírushepatitiszekkel – elsősorban a hepatitisz C-vel – foglalkozó blokkjában. A hepatitisz C fertőzéssel összefüggő halálozás gyors ütemben nő, s a 45–64 éveseké a leginkább veszélyeztetett korosztály.

hirdetés

Az Annals of Internal Medicine 2012. február 21-én megjelent száma három eredeti közleményben is foglalkozik a vírushepatitiszek témájával: az egyik a hepatitisz B és C mortalitásának alakulását mutatja be, a másik kettő a hepatitisz C születési kohorszok szerinti szűrését, illetve proteázinhibítorokkal való kezelését elemzi elsősorban költséghatékonysági szempontból.

A HCV-fertőzéssel összefüggő halálozás növekedése 1999 és 2007 között

A hepatitisz B és C vírus okozta fertőzés az USA-ban a krónikus májbetegség és a hepatocelluláris karcinóma fő oka. Ebben az országban a krónikus májbetegség és a májcirrózis 2007-ben a 15 vezető halálok között szerepelt, és a hepatocelluláris karcinóma 2010-ben 18 910 halálesetért volt felelős, amelyeknek legalább a fele hepatitisz C fertőzéssel függött össze. Korábbi adatok szerint 2004-ig a HBV-fertőzéssel összefüggő halálozás csökkenő tendenciát mutatott, a HCV-vel kapcsolatos mortalitás viszont növekedett. Prediktív modellek szerint 2010 és 2019 között a HCV-halálozás kétszeres növekedése várható, és az ebből adódó közvetlen orvosi költségek meg fogják haladni a 6,7 milliárd dollárt. Annak ellenére, hogy a HBV- és a HCV-fertőzés becsült incidenciája ma már csökken, a két vírus hordozóinak száma igen nagy: a krónikus HBV-fertőzéssel élők számát 0,8–1,4 millióra, a krónikus HCV-fertőzéssel élőkét 3,2 millióra becsülik. Ez utóbbi populációt 66%-ban 1945 és 1964 között születettek alkotják, akik mostanában lépnek a HCV-vel összefüggő betegségek és halálozás szempontjából különösen veszélyeztetett korba.

Kathleen N. Lee és munkatársai (Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia) a halotti bizonyítványokban feltüntetett halálokok alapján vizsgálták az 1999 és 2007 közti HBV- és HCV-halálozást, s ezeket a trendeket összevetették a HIV-halálozás incidenciájának alakulásával. A halotti bizonyítványok I. részében a közvetlen halálok, a közvetlen halálokot előidéző okok, valamint a halálhoz vezető alapvető ok (underlying cause of death) szerepel. A II. rész tartalmazza azokat a jelentős járulékos okokat (contributing causes of death), amelyek hozzájárultak a beteg halálához, de nem az alapvető halálok előidézőiként. Az elemzésben a szerzők mindezeket figyelembe véve dolgozták fel az országos halottnyilvántartás 21,8 millió halálozásának adatait.

A HCV-vel összefüggő halálesetek számában az életkorral korrigált halálozási ráta szignifikáns, átlagosan 0,18 halálozás/100 000 fő/év mértékű növekedést, a HBV-vel összefüggő halálesetekében enyhe csökkenést (0,02 haláleset/100 000 fő/év) találtak. A 2007-ben bekövetkezett kb. 2,43 millió halálesetből a HBV-fertőzés 724, illetve 1815 halálesetnek, a HCV-fertőzés pedig 6605, illetve 15 106 halálesetnek volt alapvető, illetve alapvető vagy járulékos oka, ez a HBV-fertőzés esetében 0,56 haláleset/100 000 fő/év, a HCV-fertőzés esetében 4,58 haláleset/100 000 fő/év életkorral korrigált halálozási rátának felelt meg. Ez volt az első olyan év 1999 óta, amikor a HIV-fertőzés életkorral korrigált halálozása (4,16/100 000 fő/év) elmaradt a HCV-fertőzésétől.

Ugyanebben az évben a HBV-vel összefüggő halálesetek 59,4%-a és a HCV-vel összefüggő halálesetek 73,4%-a a 45–64 éves korcsoportban következett be. Az ázsiai eredetű vagy csendes-óceáni szigetekről származó nem hispán népesség HBV-vel összefüggő halálozása (a nem HBV-vel összefüggő halálozáshoz viszonyítva) az átlagnak kb. 11-szerese volt. A HCV-halálozásban nem volt ilyen mérvű etnikai aránytalanság, de a nem hispán feketék, a hispán népcsoportokhoz tartozók és a nem hispán amerikai őslakosok HCV-halálozása nagyobb volt az átlagnál. A HBV-fertőzéssel összefüggésben elhalálozottak között krónikus májbetegség 59%-ban, HCV-koinfekció 30%-ban, alkoholfogyasztással összefüggő állapot 13%-ban, HIV-koinfekció 6%-ban állt fenn. A HCV-fertőzéssel összefüggésben elhalálozottak között is a krónikus májbetegség volt a leggyakoribb a vizsgált társuló állapotok közül (57%), ezt az alkoholfogyasztással összefüggő állapot (19%), a HBV-koinfekció (4%) és a HIV-koinfekció (3%) követte. Mind a HBV-, mind a HCV-fertőzéssel összefüggő halálozás nagyobb volt a férfiak, mint a nők; az egyedülélők, mint a házasságban élők között. A HCV-fertőzéssel összefüggő halálozás kockázatát a középiskolai vagy főiskolai végzettség is növelte. A többváltozós modellekből levont következtetéseket itt nem részletezzük.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a HCV-fertőzés nemcsak a vele összefüggő halálozás gyors növekedése miatt, hanem a HCV-fertőzésben elhalálozottak viszonylag fiatal kora miatt is nagy és egyre növekvő terheket jelent az egészségügy számára. Ráadásul az elemzés alulbecsülheti a HCV-vel összefüggő halálozást, mivel a becslések szerint az évtizedeken át tünetszegény HCV-fertőzést a halál időpontjáig csupán 40–50%-ban ismerik fel (HBV: 40–75%, HIV: >80%). Az USA-ban mintegy 2–3 millió embert érintő HCV-fertőzés morbiditását és mortalitását figyelembe véve a szerzők úgy vélik, kevés hasonló súlyú betegség kapott kevesebb (finanszírozási forrásokban kifejeződő) figyelmet, mint a HCV okozta „csendes epidémia”, és ezt a tényt az sem homályosíthatja el, hogy az utóbbi években észrevehetően csökkent az új HCV-fertőzések incidenciája. A halálozási adatok aláhúzzák a szűrés fontosságát és azt, hogy a szűrési erőfeszítéseket leginkább a 45–64 éves korosztályra érdemes összpontosítani. Összeállításunk következő részében a HCV-fertőzés célzott szűrésével foglalkozunk.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.