hirdetés

Herediter haemorrhagiás teleangiectasia (Osler–Weber–Rendu-betegség)

Főbb tézisek:

  1. A herediter haemorrhagiás teleangiectasia (HHT) a Curaçon-kritériumok szerint autoszomális domináns öröklődésű, a bőrön, a nyálkahártyákon és a belső szervekben (máj, tüdő, agy) jelentkező arteriovenosus (AV) malformatiókkal járó megbetegedés. A belső szervek AV malformatióit különféle képalkotó eljárásokkal mutathatjuk ki.
  2. A betegség előfordulási gyakorisága területenként változó, átlagosan körülbelül 1:10 000. A HHT kialakulásáért két gén (endoglin, illetve ALK1) számos különböző mutációja tehető felelőssé. A mutációk nagy száma miatt a betegség szisztematikus szűrésére jelenleg nincs lehetőség.
  3. A HHT leggyakoribb tünete, a visszatérő epistaxis sokféle helyi eljárással kezelhető. A gasztrointesztinális teleangiectasiákhoz hasonlóan az epistaxis is okozhat vérátömlesztést igénylő vérveszteséget. A tüdő, a központi idegrendszer és a máj AV malformatiói dyspnoét, cyanosist, szívelégtelenséget, fejfájást és agytályogot idézhetnek elő. A viszcerális AV malformatiók kezelésében a legfontosabb eljárás az embolisatio, amelyet egyes esetekben sebészi beavatkozással (reszekció, transzplantáció) egészíthetünk ki. A kivizsgálás szükségességét a klinikai kép és a családi kórelőzmény határozza meg.

Aherediter haemorrhagiás teleangiectasia (HHT, Osler–Weber–Rendu-kór) autoszomális domináns öröklődésű betegség, amely a bőr, a nyálkahártyák, és a belső szervek arteriovenosus (AV) malformatióival jár. Leggyakrabban visszatérő epistaxis és gasztrointesztinális vérzések formájában jelentkezik. Súlyos esetben vérátömlesztés is szükségessé válhat. A betegséget Rendu,38 Osler32 és Weber49 a családi halmozódás,a visszatérő vérzések és a teleangiectasiák triászaként írták le. A herediter haemorrhagiás teleangiectasia (HHT) fogalmát Hanes vezette be 1909-ben.17

A betegség összetett tünettanához tartoznak a képalkotó eljárásokkal kimutatható, növekvő számú, a májban, a tüdőben vagy az agyban megtalálható AV malformatiók. A HHT korszerű diagnózisát a Curaçon-kritériumok alapján állíthatjuk fel (1. táblázat).

A betegség kezelése multidiszciplináris feladat. Visszatérő epistaxis és gasztrointesztinális vérzések esetén a belgyógyásznak gondolnia kell a HHT lehetőségére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
K. Ocran - U. Förster - K. Haake - W.Wermke
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.