hirdetés

Hogyan befolyásolják az idegek a prosztatarák növekedését?

Bizonyos idegek a tumorerek proliferációjának „kapcsolása” révén elősegítik a prosztataráksejtek növekedését – számoltak be az Albert Einstein College of Medicine kutatói a Science  című lapban.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

„A szolid tumorok növekedése az azokat tápláló keringéstől függ – kezdi eredményeik ismertetését a vizsgálatot vezető dr. Paul Frenette, az Albert Einstein College of Medicine Orvosi és Sejtbiológiai Intézetének munkatársa. − Most azt igazoltuk, hogy az idegek stimulálják a prosztatarák növekedését elősegítő új vérereket, illetve azt, hogy az idegi stimulációt rövidre zárva megakadályozhatjuk új erek kialakulását. Ez alapjaiban új stratégiát jelent a prosztatarák kezelésében.”

Az Egyesült Államokban évente több mint 172 ezer személynél diagnosztizálnak prosztatarákot, és évente 28 ezer beteg hal meg prosztatarák következtében. Az amerikai férfiak körében a bőrrák mellett a prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú daganat.

Korábbi vizsgálataikban dr. Frenette és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy az idegek elsődleges szerepet játszanak a prosztatatumorok kialakulásában és terjedésében. Egészen pontosan azt találták, hogy a szimpatikus idegrendszer idegrostjai a noradrenalin neurotranszmitter termelődésének befolyásolása révén hatnak a tumornövekedésre. A noradrenalin a tumor kötőszöveti sejtjeinek felszínén lévő receptorokhoz kötődve és azokat stimulálva segíti elő a daganatok növekedését.

A prosztatarák egérmodelljének alkalmazásával pontosabban is feltérképezték ezt a folyamatot. Azt tapasztalták, hogy amikor az idegrostokból noradrenalin szabadul fel, az a vérerek belső falát alkotó epitélsejteken elhelyezkedő receptorokhoz kötődik. Ez a kötődés aktiválja az „angiometabolikus kapcsolót”, melynek hatására megváltozik a sejtekben a glükózmetabolizmus módja. Míg az endotélsejtek a glükózból oxidatív foszforiláció útján nyerik az energiát az új vérerek képződéséhez, addig a ráksejtek az oxidatív foszforiláció helyett glükolízist használnak a glükóz lebontásához.

A szerzők arra keresték a választ, hogy a noradrenalin milyen szerepet játszik a metabolikus kapcsoló aktiválásában. Egérmodellben kikapcsolták azt a gént, amely lehetővé teszi a vérerek felszínén lévő noradrenalin-receptorok felsimerését, és ezzel eliminálták a noradrenalin kötődési célpontját. Ahogyan várható is volt, a sejtek elveszítették azokat a receptoraikat, melyek segítségével glükolízis helyett oxidatív foszforilációval metabolizálják a glükózt, melynek következtében gátlódott az új erek képződése.

„Az oxidatív foszforiláció több energiát termel, mint a glükolízis. Bár ellentmondásnak tűnik, de az oxidatív foszforiláció által biztosított többletenergia csökkenti az endotélsejtek funkcióját és gátolja az angiogenezist – azaz a tumorok folyamatos növekedését biztosító érújdonképződést. Ha az oxidatív foszforiláció helyét glükolízis veszi át, ez lehetővé teszi a prosztataráksejtek számára, hogy a low-grade prekancerózus állapotból high-grade malignus elváltozásba menjenek át – magyarázza dr. Frenette. − További kutatásokra van szükség annak tisztázásához, hogy a noradrenalint felszabadító idegek milyen szerepet játszanak a prosztatarák kialakulásában és progressziójában. Mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy a béta-blokkolók javíthatják-e a betegség kimenetelét.”

A béta-blokkolók gátolják a noradrenalin hatásait, illetve a vizsgálatok azt mutatják, hogy ezek a szerek csökkentik a metasztázisok előfordulási arányát és meghosszabbítják a betegek túlélését prosztatarákban.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.