hirdetés

Hogyan segítik az immunsejtek a prosztatarák progresszióját?

A University of Michigan (Ann Arbor) kutatói magyarázatot találtak arra, miként ad a prosztatarák áttéteket. A metasztázisok kialakulását a szervezet saját immunsejtjei segítik.

hirdetés

A Journal of Clinical Investigation című lapban közzétett kutatás az immunrendszer szerepét vizsgálta az áttétes prosztatarák létrejöttében. A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy a prosztatarák késői stádiumban csontmetasztázisokat adhat, és innen általában már nem állítható meg a betegség progressziója.

A prosztatarák az esetek 65−80%-ban adnak csontáttéteket, és ettől a ponttól a környezeti tényezők inkább a progresszió irányában hatnak.

A prevenció szempontjából lényeges a folyamat hátterében álló mechanizmusok minél alaposabb feltérképezése. Az új kutatás elsősorban arra fókuszált, hogy e szempontból milyen szerepet játszhatnak a szervezet saját immunrendszerének sejtjei, ezzel rávilágítva az úgynevezett „tumornövekedési paradoxonra”.

A közlemény első szerzője, dr. Hernan Roca így magyarázza a tumornövekedési paradoxont: „Rosszindulatú daganat jelenlétében a kontrollálatlan sejtnövekedéshez a ráksejtek jelentős, nagy mennyiségű pusztulása is társul.” E sejtpusztulást eredményezheti a szervezet immunválasza vagy a betegség kezelésében alkalmazott gyógyszeres terápia. Bármelyik is pusztítja el a sejteket, a szervezetnek még meg kell szabadulnia az elhalt sejtektől, ám a paradoxon értelmében a fokozott sejthalálhoz a tumornövekedés felgyorsulása társul. „A rákgyógyítás során az jelenti majd az egyik legnagyobb kihívást a jövőben, hogy a betegek kezelésekor megőrizzük az elpusztult sejtek eltávolítását célzó alapvető funkciókat és közben elkerüljük a proinflammatorikus citokinek és tumornövekedést segítő immunválaszokat” – magyarázza tovább dr. Roca.

Roca és munkatársai most az „efferocytosisnak” nevezett normális immunfolyamatot tanulmányozták. Az efferocytosis az a folyamat, melynek során a fagociták megpróbálják megszabadítani a szervezetet az elpusztult tumorsejtektől. A mostani vizsgálatból kiderült, hogy e folyamat kapcsán CXCL5-nek nevezett gyulladásos protein szabadul fel, mely serkentőleg hat a daganat növekedésére.

A szerzők prosztatarák egérmodelljében azt találták, hogy a CXCL5 szintjének emelkedése a tumornövekedés felgyorsulásával jár. A CXCL5 protein blokkolása ugyanakkor megállította a rákbetegség progresszióját.

A következő lépés annak tesztelése lesz, hogy a fenti megfigyelések hogyan állják meg a helyüket humán körülmények között. Úgy tűnik, hogy áttétes prosztatarákban szenvedő betegeknél magasabb a CXCL5 szintje, mint nem metasztatizáló betegség eseteiben.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.