hirdetés

HPV-fertőzés és koraszülés

Úgy tűnik, hogy a humán papillómavírust hordozó nők esetében maga a vírus jelenléte függ össze a fokozott koraszülési rizikóval, melyet korábban már leírtak HPV-vel összefüggő kóros sejteltérések miatt kezelt várandósok körében.

hirdetés

Egy svéd kutatócsoport a PLOS Medicine című lapban több mint 1 millió szülést felölelő elemzésük adatait hozták nyilvánosságra, melyben két nagy csoport adatait hasonlították össze. Eredményeik ismertetésekor erőteljesen hangsúlyozzák, hogy megállapításaik nem vonatkoztathatók a fogamzóképes korú nők populációjának egyes tagjaira, ehelyett azok nagyobb csoportra érvényes statisztikai következtetéseknek tekintendők.

Johanna Wiik, a közlemény első szerzője (Sahlgrenska Egyetemi Kórház) kiemeli, 

hogy a HPV-hordozásból adódó koraszülés kockázat egyéni szinten rendkívül csekély. A populáció szintű adatok azonban alátámasztják, hogy a fiataloknak részt kell venniük a HPV elleni vakcinációs programokban. A HPV elleni védőoltás nemcsak a vírusfertőzéshez társuló rákbetegség ellen véd, hanem kedvezően befolyásolhatja a terhességi kimeneteleket is.

Korábban is ismert volt, hogy a kóros cervicalis sejtek megléte miatt végzett kezelés (pl. conisatio) fokozhatja a koraszülés rizikóját. A mostani vizsgálat fontos megállapítása, hogy önmagában a HPV jelenléte is emelkedett koraszülési kockázatot hordoz, ezáltal magzati szövődmények veszélyét rejti magában.

A vizsgálat alapját a svédországi szülészeti regiszter adatai képezték, melyeket a méhnyakrák-prevenciós regiszter és a rákregiszter adataival vetették össze. Összesen 1 044 023 szülés adatait elemezték az 1999 és 2016 közötti időszakból. A jelen elemzés szempontjából releváns csoportból 23 185 nő esett át korábban kezelésen, míg 11 727 nőnél kezelés nem történt, ám a közvetlenül a terhesség előtt vagy a terhesség alatt elvégzett HPV-szűrés pozitív eredményt adott.

A korábban méhnyakrák (CIN, cervical intraepithelial neoplasia) miatt kezelt nők 9,1%-ánál fordult elő koraszülés, míg a terhesség kapcsán HPV-fertőzéssel diagnosztizált nők csoportjában ennek aránya 5,9% volt. Ez statisztikailag szignifikáns különbséget jelent a nők azon referenciacsoportjához képest, akiknek méhnyakszűrési lelete mindig normális volt, ebben a körben ugyanis a koraszülések aránya 4,6%.

A szerzők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy egy regiszter adatainak felhasználásával végezték elemzésüket, és bár igyekeztek korrigálni az összefüggéseket potenciálisan befolyásoló tényezőket, nem tudtak megbízható választ adni arra a kérdésre, hogy maga a vírus jelenléte okozza-e a terhességi és szülészeti szövődményeket. Hamarosan azonban képet kaphatunk arról is, hogy a HPV elleni vakcinációs programok hatására változik-e a koraszülések incidenciája, így pontosabban meg tudjuk mondani, hogy ok-okozati korreláció valószínűsíthető-e a HPV puszta jelenléte és a szülés korai megindulása között. A szerzők azt is hangsúlyozzák, hogy minél korábban felismerésre kerül a HPV jelenléte, annál sikeresebb lehet az utánkövetés és kezelés.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.