Pfizer és Moderna vakcina terhességben

A Pfizer és a Moderna COVID-19 elleni vakcinája egyaránt biztonságosnak bizonyult várandósok számára is – számol be a legfrissebb előzetes eredmények alapján a New England Journal of Medicine című lap.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) hangsúlyozza, hogy a várandósok esetében nagyobb a kockázata annak, hogy a COVID-19-fertőzés súlyos betegséget okoz. A vakcinák engedélyeztetésének alapját képező klinikai vizsgálatokba nem vontak be várandósokat, így a vakcina ezen állapotban történő alkalmazhatóságát legfrissebb kutatási eredmények és a való élet tapasztalatai támasztják alá, annek alapján  a CDC várandósok számára és javasolja a vakcina beadását.

A most közzétett vizsgálatban a szerzők három adatbázis 2020. december 14-e és 2021. február 28-a közötti adataiből választották ki a várandósokra vonatkozó adatokat elemzésre. A vizsgálatba nem vontak be a Johnson & Johnson vakcinájával oltottakat, ugyanis ez a vakcina éppen az elemzés lezárása előtti napon kapta meg sürgősséggel a forgalomba hozatali engedélyt.

A tapasztalatok szerint várandósoknál is erőteljes immunválaszt vált ki a vakcina, az eddigi adatok szerint súlyosabb mellékhatások nélkül. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a most közzétett adatok előzetes jellegűek, és további kutatásokban megerősítésre szorulnak.

A vakcinák mellékhatásainak bejelentésére szolgáló regiszter (VAERS, Vaccine Adverse Event Reporting System) adatainak elemzésével azt találták, hogy a terhességek 86%-a végződött élve szüléssel, 12,6%-a spontán vetéléssel és 0,1%-a halva szüléssel. Az élve szüléseken belül 9,4% volt a koraszülések, 3,2% a méhen belüli fejlődési elmaradás és 2,2% a veleszületett anomáliák aránya.

Leggyakoribb oltási mellékhatásnak az injekció beszúrása helyén fellépő fájdalom, a fáradtságérzés és a fejfájás bizonyult, mely valamivel gyakrabban fordult elő várandós, mintha nem terhes beoltottak körében. A VAERS adatai szerint a mellékhatások 70%-a független volt a terhességtől. A terhességgel vagy a neonatalis időszakkal összefüggő, körülbelül 30%-ot kitevő mellékhatások közül leggyakrabban spontán vetélés fordult elő, ezt követte a gyakorisági sorban a halvaszülés, a korai burokrepedés és a hüvelyi vérzés.

A szerzők ugyanakkor elemzésük gyengéjeként említik, hogy a regiszter adatai jelentős részben az érintettek önbevallással alapulnak, ami némi aggodalmat kelthet azok pontosságát illetően, illetve csak korlátozott információkkal rendelkeztek azokról az egyéb potenciális kockázati tényezőkről, melyek befolyásolhatják a kedvezőtlen terhességi és neonatalis kimeneteleket. Folyamatos monitorozást tartanak szükségesek arra nézve, hogy a vakcina mennyire biztonságos az anyára nézve, a terhesség korai stádiumában, illetve a fogamzás előtti periódusban.

Mindazonáltal fontos előrelépést jelent, hogy míg tavaly decemberben még egyáltalán nem álltak rendelkezésre adataink a terhesség alatti vakcinázás hatásosságára és biztonságosságára vonatkozóan, most, alig négy hónappal később már legalább 35 000 személyre vonatkozó adatok vannak a birtokunkban. Ezek egyelőre még nem elégségesek minden felmerülő kérdés megválaszolására, mindenesetre már jóval több kérdésre tudunk választ adni, mint négy hónappal korábban.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.