hirdetés

Ígéretes eredmények a H. pylori elleni vakcinával

Az oltóanyagot sikerrel tesztelték egérkísérletekben, eredményeiket a Clinical and Vaccine Immunology  című lapban hozták nyilvánosságra.

hirdetés

A kutatók egy élő rekombináns bakteriális vakcinát alkottak, melyben a Helicobacter pylori antigénjét, az adhezin Hp0410-et Lactobacillus acidophilusban expresszálták, majd ezt orális vakcinaként alkalmazták kísérleti egereknél. A vakcina hatására specifikus anti-Hp0410 IgG antitestek jelennek meg a szérumban, és „szignifikánsan erősödik” a gyomor Helicobacter pylori-infekciójával szembeni védelem – áll a tanulmányban. A H. pylorival történő fertőzést követően a beoltott állatokban szignifikánsan kisebb számban volt kimutatható a baktérium, mint a nem immunizált egereknél.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 1-es osztályú karcinogének csoportjába sorolja a H. pylori baktériumot, melynek szerepet tulajdonítanak a gastritis, a peptikus fekély, a gyomorrák és a mucosa-asszociált limfoid szövetet érintő lymphoma kialakulásában. A fertőzés antibiotikumkezelése összetett, egyes betegeknél (különösen a fejlődő országokban) hatástalan, és gyakori a relapszus. A H. pylori ellenes vakcina áthidalhatja ezeket a problémákat.

A joghurtkultúrák gyakori összetevőjének számító L. acidophilus számos előnnyel rendelkező orális vakcinaantigén-vivőanyag, mivel biztonságos és nem toxikus; ellenáll a gyomorsav és az epe hatásának, ezáltal több mint 72 órán keresztül képes túlélni a gasztrointesztinális traktusban. Ezen túlmenően a gasztrointesztinális traktus nyálkahártyájához kötődve immunválaszt vált ki.

A H. pylori-fertőzés jelenlegi első vonalbeli kezelése két antibiotikum és egy protonpumpagátló adását jelenti, e módszerrel azonban az esetek körülbelül 20 %-ában nem érhető el a kívánt hatás. „A kezelés költségeit, a compliance hiányát, valamint az antibiotikumrezisztenciát kell a legfontosabb akadályozó tényezőként említenünk” – hangsúlyozza a közlemény első szerzője, Faan Hongying.

A betegek közel 15−30 százalékánál rövid időn belül relapszus következik be, és a kezelést követően a H. pylori a szájban lévő rezervoárból ismét a gyomorba kerülhet. A vakcina adásával ez a kör megszakítható.

„Eredményeink összességében arra utalnak, hogy az adhezin Hp0410 egy ígéretes vakcinaantigén-jelölt, és a Hp0410-et expresszáló rekombináns Lactobacillus acidophilus jó eséllyel hatásos, olcsó élő bakteriális vakcina lehet a H. pylori ellen” – összegzi a tapasztalatokat Hongying.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.