hirdetés

Infarktushoz vezethet a válás

Dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség és válás. Több tanulmány foglalkozott már azzal, hogy a válásnak nem csak érzelmi és gazdasági következményei vannak. Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány szerint a házasság felbomlása szívinfarktushoz vezethet.

hirdetés

Prof. Dr. Matthew E. Drupe (Duke University, Durham, USA) és kollégái egy korábbi, az amerikai felnőtt lakosság körében végzett vizsgálat adatait elemezték, melyben 1992 és 2010 között 15.827, 45 és 80 év közötti nő és férfi életét követték nyomon. A kétévente készített mélyinterjúk során rögzítették a résztvevők családi állapotában történt változásokat (a vizsgáltat kezdetekor mindenki házasságban élt), és számos információt gyűjtöttek a már ismert kardiovaszkuláris kockázati tényezőkről, mint például a társadalmi-gazdasági (szakmai státusz, jövedelem), és pszichoszociális helyzet (gyermekek száma, depressziós tünetek), bizonyos viselkedésformák (dohányzás, alkoholfogyasztás), és a fizikai állapot (BMI, magas vérnyomás). Azt is feljegyezték, hogy az érintettek melyik évben estek át infarktuson.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy azon nőknél, akik már kettő, vagy több váláson vannak túl, az infarktus valószínűsége egyértelműen nagyobb, mint a stabil házasságban élők esetében. A többszörösen elváltak kockázati rátája (1,77) a dohányosokhoz (1,53), és a magas vérnyomásban szenvedőkhöz (1,73) hasonló. Gyakran azonban már egy válás is elegendő, hogy a miokardiális infarktus esélyét jelentősen megnövelje (1,24), és ezen egy újabb házasságkötés sem sokat változtat (1,35).

A férfiaknál más a helyzet. Habár a házasság felbomlása szintén rizikófaktor, az első válás, illetve az újranősülés nem változtat különösebben az infarktus bekövetkezésének esélyén, csak a második válás után emelkedik jelentősebben a kockázati ráta (1,30) a stabil házasságban élőkéhez képest.

A tanulmányból alapján a többször is elváltak általában kevésbé képzettek, gyakran dohányoznak, több alkoholt fogyasztanak, valamint rosszabb anyagi helyzetben vannak, mint a rendezett családi kapcsolatban élők. Drupe és kollégái szerint azonban a megnövekedett kockázat nem ezekre az okokra vezethető vissza, sokkal inkább a válás okozta stresszre. A házasság felbontása gyakran évekig tartó, hosszantartó stresszt eredményező vitákkal jár, a stressz okozta élettani változások: a megnövekedett kortizol szint, a szívritmuszavarokra való fogékonyság, a magas vérnyomás, az endotheliális diszfunkció, vagy a fokozott vérrög-képződésre való hajlam összefüggésben vannak a megnövekedett infarktus-kockázattal.

A felismerés, hogy a válás ilyen egészségügyi kockázatot is rejt magában, segítséget jelenthet az infarktus megelőzésében, amennyiben az orvosok és kardiológusok nem csak a klasszikus rizikófaktorokat mérik fel a pácienseknél, hanem a személyes állapotot – krónikus stresszt okozó életkörülményeket – is figyelembe veszik.

 

Forrás: Medscape Deutschland

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.