hirdetés

Instabil vérnyomás demenciát okoz

Idős korban a gyorsan változó vérnyomásértékek miatt rohamosan gyengülnek a kognitív funkciók.

hirdetés

A magas vérnyomástól szenvedő középkorúaknál az életkor előrehaladtával nagyobb eséllyel alakulnak ki memóriaproblémák és más kognitív zavarok. Az időseknél azonban nem a magas értékek, inkább a vérnyomás ingadozása hordozza magában a demencia kialakulásának kockázatát. Amerikai kutatók arról számoltak be a Hypertension című szaklapban, hogy minél erősebben ingadozott a tanulmányban résztvevő 55-64 éves önkéntesek vérnyomása, annál gyorsabban romlottak a kognitív agyi funkcióik egy év alatt. Véleményük szerint a mentális egészség megőrzése szempontjából a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése helyett hatékonyabb megelőzési lehetőségnek bizonyulhat a stabil vérnyomás kialakítása.

Az ingadozó vérnyomás az instabil vérkeringést jelezhet, ami testszerte károsíthatja az ereket, ezáltal hátrányosan befolyásolja az agyi funkciókat, mondja Bo Qin, a kutatócsoport tagja. A vérnyomásingadozások hátterében különféle kórokok pl. gyulladás, vagy magának az érrendszernek a zavart funkciója húzódhat.

A kutatók 976, 54 évesnél idősebb ember adatait elemezték, akik egy kínai hosszútávú tanulmányban vettek részt. Az öt éves időtartam alatt a vérnyomásértékeket folyamatosan dokumentálták, a számmemóriát és az általános kognitív képességeket pedig különböző tesztekkel ítélték meg. A tanulmány elején a szisztolés vérnyomás átlagosan kb. 130 Hgmm, a diasztolés érték 81 Hgmm körül volt.

A mérések két számított átlagértéke (szisztolés és diasztolés vérnyomás) nincs összefüggésben a személy kognitív agyi funkcióinak gyengülésével. A magas vérnyomással rendelkezők ebben a tekintetben nem különböznek a normál vérnyomásértékekkel rendelkezőktől. Azonban minél erősebb a szisztolés vérnyomás mért értékeinek ingadozása, annál gyorsabban romlanak az agyi funkciók. A diasztolés vérnyomásra ez csak a 65 évesnél idősebbek esetében igaz. A statisztikai kiértékelésnél a kutatók figyelembe vettek olyan befolyásoló faktorokat is, mint az életkor, a képzettségi fok, a dohányzás, a fizikai aktivitás, és a korábbi megbetegedések.

A tanulmány szerzői szerint a kezelőorvosoknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a páciensek mért vérnyomásértékeinek változására, és nem csak a mérések átlagértékével kellene foglalkozniuk. A vérnyomás instabilitásának kontrollálása talán jó stratégia lehetne az idősek kognitív agyi funkcióinak megőrzésére. A szerzők feltételezése szereint az erősen ingadozó vérnyomás károsíthatja az agyi ereket, ami növeli az infarktus kialakulásának kockázatát, és áteresztőbbé teszi a vér-agy-gátat, ami az agyi funkciók zavarához vezethet. Más kutatók kimutatták, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél mindkét vérnyomásérték jobban ingadozik, mint az azonos korú, egészséges embereknél. Ezzel szemben nem bizonyítható egyértelműen, hogy vérnyomáscsökkentő szerekkel a demencia kockázatát csökkenteni lehet.

Ez a megfigyeléses tanulmány nem igazolt okozati összefüggést, ehhez intervenciós tanulmányokra lenne szükség, melyekben a résztvevők egy csoportjának kezelésekkel stabilizálnák a vérnyomását. Nagyobb hosszútávú tanulmányokkal pedig azt kellene vizsgálni, hogy vajon az instabil vérnyomás megbízható előjele lehet-e az idősek gyorsan romló agyi funkcióinak.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.