hirdetés

Vérnyomáscsökkentés több elesés nélkül

Nem dőlt még el az a vita, hogy a vérnyomáscsökkentőt szedő idős hipertóniások gyakrabban szenvednek-e balesetet, mint azok, akiknek a hipertóniáját nem kezelik. Egy új vizsgálat eredményei szerint van olyan antihipertenzívum is, amelyik csökkenti a balesetek kockázatát.

hirdetés

Egyes korábbi megfigyelések szerint az élemedett korú, emelkedett vérnyomású betegek a túlságosan lecsökkent tenzió miatt gyakran elesnek, töréseket szenvednek, és ezért a kezelőorvosok sokszor jobbnak látták kerülni az idős betegek hatásos antihipertenzív terápiáját. Több kutatócsoport is fölhívta a figyelmet arra, hogy a klinikusok egy része a balesetek elkerülése végett kifejezetten alulkezeli éppen az agyi katasztrófára érzékeny, izolált hipertóniában szenvedő, igen idős betegeket, és ennek rendkívül súlyos következményei lehetnek.

Lewis A. Lipsitz, a Harvard Medical School kutatója és munkatársai gondosan tervezett és szervezett vizsgálattal igyekeztek tisztázni, hogy egyébként egészséges, idős hipertóniások a különböző vérnyomáscsökkentők terápiás adagját szedve szenvednek-e valamilyen csonttörést, és milyen balesetektől kell elsősorban tartaniuk. Tanulmányukat a Hypertension májusi száma közölte.

„Jelenleg az általánosan elfogadott nézet az, hogy a terápiás irányelveket a klinikusok ne próbálják túlságosan erélyesen érvényesíteni, és ne igyekezzenek a 150/90 Hgmm táján mozgó vérnyomást leszorítani a korábban ideálisnak tartott l20/80 Hgmm körüli értékre, mert az már alacsony tenzió, az agyi váráramlást inkább rontja, mint javítja.

A munkacsoport 598, átlagosan 78,4 éves (70–97 esztendős) hipertóniást figyelt egy éven keresztül. Az idős hipertóniások 62%-a volt nő, háromnegyedük fehérbőrű. Valamennyien a „Maintenance of Balance, Independent Living, Intellect and Zest in the Elderly Study in Boston” (MOBILIZE Boston Study) résztvevői voltak. A betegek által szedett gyógyszerekről gondos nyilvántartást vezettek. Ennek alapján béta-blokkolót kapott 51,9%, diuretikumot 47,0%, ACE-gátlót 34,7%, kalciumcsatorna-blokkolót 29,3%; lényegesen kevesebben szedtek angiotenzinreceptor-blokkolót (12,8%), illetve alfa-blokkolót (7,1%).

Az egy esztendei megfigyelési idő alatt 541 elesés következett be. A betegek 55,3%-a baleset nélkül fejezte be a vizsgálati periódust, 44,7%-uk 1–17 alkalommal szenvedett eleséses balesetet. Az elesésről beszámoló betegek közül 13,7% otthonán kívül, 21,2% lakáson belül esett el, 7,4%-ot belső térben is és kint is ért baleset. A betegek negyede sérüléses balesetet szenvedett, és orvosi, kórházi ellátást igényelt.

„A balesetek megoszlása U alakú görbét mutatott: egyrészt a legkevesebbet mozgó betegek, másrészt a legaktívabbak estek el a leggyakrabban, természetesen eltérő okból” – mondta a vizsgálat vezetője. Az első csoport balesetei főleg a laktéren belül fordultak elő, míg szabad ég alatt az igen aktív betegek szenvedtek balesetet.

Sérüléses balesetek az ACE-gátlóval kezeltek csoportjában szignifikánsan ritkábban fordultak elő – az esélyhányados 0,62 volt (95%-os MT: 0,39–0,96) azokkal összehasonlítva, akik más gyógyszert kaptak. Bár a tanulmány esetszáma nem elég nagy, a kutatók úgy gondolják, hogy az ACE-gátlók javítják a harántcsíkolt izmok működését, ezért esnek el ritkábban a betegek.

A kalciumcsatorna-blokkolót szedő betegek csoportjában kevesebb volt az összes elesés (esélyhányados: 0,62, 95%-os MT: 0,42–0,91) és a belső térben bekövetkező elesés (esélyhányados: 0,57, 95%-os MT: 0,36–0,91) a másképp kezelt betegekhez képest. A transzkraniális Doppler-ultrahang szerint a vérnyomáscsökkentők közül csak a kalciumcsatorna-blokkolók növelték szignifikánsan az agyi vérátáramlást. A kutatók föltételezése szerint ez magyarázhatja, hogy ebben a csoportban mérséklődött a baleseti gyakoriság. Viszonylag egészséges idős emberek csoportjában antihipertenzív gyógyszerek nagy dózisa sem jár az esések gyakoriságának növekedésével – fejezik be dolgozatukat a kutatók.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.